Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy mosolyból sok erőt lehet meríteni

Szöveg: Dévényi Szabolcs zls., Túri István zls. |  2010. január 5. 5:40

Mozgalmasan zárták a tavalyi évet a Baghlanban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport katonái: a táborban az ISAF főparancsnoka, Stanley McChrystal négycsillagos tábornok tett látogatást, miközben közel két tucat magyar katona Banu járásban végzett ellenőrzési feladatokat, illetve segélyosztást.

Szilveszter napján az MH Tartomány Újjáépítési Csoport Pol-e Khomri táborában Szabó László ezredes, parancsnok fogadta Stanley A. McChrystal négycsillagos tábornokot, az ISAF főparancsnokát. Állománygyűlés keretében Szabó László ezredes köszöntő beszédére válaszul, McChrystal tábornok értékelte az ISAF eddig végzett munkáját, célkitűzéseit, beszédében köszönetét fejezte ki az MH Tartomány Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonáinak áldozatos munkájukért, majd méltatta a hozzátartozók megértését és az otthonról nyújtott támogatásukat.
Az ISAF főparancsnoka beszéde zárásaként boldog karácsonyt és sikeres újévet kívánt.

McChrystal tábornok az állománygyűlés végén minden katonától kézfogással búcsúzott és közös képeket készített az MH Tartomány Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonáival. Az ISAF főparancsnoka rövid megbeszélést folytatott Szabó László ezredessel, és megtekintette a tábort is.

 

Munkával zárták az évet

Emellett sem telt feladat-végrehajtás nélkül 2009 utolsó napja az MH Tartományi Újjáépítési Csoport számára. December 31-én a kora reggeli órákban majdnem két tucat magyar katona hagyta el Camp Pannoniát, hogy a 2. Összekötő Csoport felelőségi területéhez tartozó Banu járásban segélyosztást és ellenőrzést hajtson végre.

A konvoj több mint 5 órás út után érkezett meg a járási központba, ahol a helyiek már izgatottan várták a magyar katonákat. Előzetesen a helyi vezetők 160 rászorult családot választottak ki a járás egész területéről. A kiosztott anyagok között megtalálható volt tartós élelmiszer, takaró, a gyerekek számára téli cipő.

 

Az osztás biztosításában a magyar katonák és az afgán rendőrök együtt vettek részt. Az MH PRT katonái most is zökkenőmentes működtek együtt a helyi rendőrökkel. A közreműködő rendőrök is élelmiszert és takarókat kaptak.

Ezután visszaindult a magyar konvoj Pol-e Khumriba, de még hátra volt két folyamatban lévő építkezés ellenőrzése. Az egyik rögtön a járási központtól nem messze épülő leányiskola volt, ahol a kontingens infrastrukturális tisztje elégedetten tapasztalta, hogy az építkezés a terveknek megfelelően halad. A kivitelezővel folytatott egyeztetés alatt a biztosításba be nem vont személyek a falu gyerekeinek játékokat és téli cipőket osztottak, valamint a tolmács segítségével pár szót váltottak a helyiekkel.

Üres platóval, de élményekkel telve folytatta útját a csoport.

Alkonyodni kezdett, mire elérték a második projekt helyszínét, a Pol-e Khumritól 30 km-re lévő gyaloghidat. Mikor ez a híd elkészül, közel 300 családnak könnyíti meg a napi életét, teszi elérhetőbbé a tartomány egyik főközlekedési útját.

Jóval napnyugta után érkezett vissza a konvoj Camp Pannoniába. A felszerelések és a technikai eszközök karbantartása után az állomány együtt kezdhette meg az óév búcsúztatását. Sokan érezték, hogy ezen a napon nem csak a magyar katonák adtak a helyieknek, hanem ők is nekünk. Egy-egy mosolyból néha nagyon sok erőt lehet meríteni és ezen a napon mosolyból nem volt hiány.

Fotók: Dévényi Szabolcs zls., Fider Zsolt tőrm., Túri István zls.