Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gorbacsov szerint Koszovó veszélyes precedens

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. január 2. 7:58

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy veszélyes precedenst teremtenek, amikor úgy döntenek Koszovó sorsáról, hogy megkerülik az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

„Ez példátlan lépés, amelynek nincs politikai alapja, az erkölcsiről nem is beszélve" – írta Gorbacsov a Rosszijszkaja Gazeta című állami napilap szombati számának első oldalán.

Gorbacsov szerint „nemzetközi jogilag és belbiztonságilag veszélyes precedenst teremtettek, amely a világ számos régiójában vezethet szó szerint robbanáshoz".

Szerbia 90 százalékban albánok lakta tartományát, Koszovót 1999 óta az ENSZ kormányozza, a lakosság pedig azonnali önállóságot akar. Múlt héten a BT nyugati tagjai közölték, hogy nincs értelme folytatni a Koszovó függetlenné válásáról kezdett tárgyalásokat, miután nem sikerült meggyőzni Szerbia szövetségesét, a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszországot.

A nyugati hatalmak azzal, hogy elvetették az ENSZ-szel való tárgyalásokat, lényegében az Európai Unióra és a NATO-ra bízták a döntést.

„A történelemben még nem volt példa arra, hogy két szervezet olyan ország sorsától dönt, amely egyik szervezetnek sem tagja" – szögezte le Gorbacsov.