Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a kerítés alapban és a MÉH-telepen

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 22. 12:33

A harmincnyolcadik héten, azaz szeptember 15–21-e között negyven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül a tűzszerészeknek huszonkét esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa arról is tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1846 bejelentést kaptak.

Szeptember 15-én a Tolna megyei Madocsán, a Duna partján található szabad strand bővítési munkálatai során bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy M–13-as típusú rakéta harci része került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Szeptember 16-án Bajára riasztották a tűzszerészeket. A városi kórház kerítésének átépítése során, az alapozás közben bukkantak egy világháborús gránátra. A 76 milliméteres páncéltörő gránátot a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szeptember 17-én ismét a Margit-hídhoz kellett kivonulniuk a honvédség tűzszerészeinek, mivel a rakpart bővítése során újra előkerült egy német gyártmányú kézi páncéltörő eszköz és a hozzá tartozó vetőcső. A veszélyes szerkezetet a Strak Vince törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Még jóformán nem is végeztek a tűzszerészek a fővárosi helyszínen, amikor befutott egy ceglédi riasztás. A Pest megyei város egyik MÉH-telepén bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A tűzszerészek a helyszínre érve megállapították, hogy a szerkezet egy 100 milliméteres romboló gránát, melyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Szeptember 18-án Üllő, a sportliget lakópark építése során is egy világháborúból visszamaradt szerkezetre bukkantak a munkások. Az azonnal riasztott tűzszerészek a helyszínen megállapították, hogy egy 105 milliméteres repeszromboló gránát került elő, s ezt a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.