Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát az erdőben, fegyver a kertben

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 12. 14:33

Január 1-je és január 11-e között 14 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül egy esetben kellett soron kívül intézkedniük – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa.

Nem kellett sokáig várniuk a 2009-es esztendő első bejelentésére a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Január 2-án a Fejér megyei Bicskéről érkezett a hívás, hogy az 1-es számú főút közelében az erdőben, egy erdész világháborús robbanószerkezetet talált. Mivel a bejelentés nem minősült soron kívülinek a tűzszerészek január 5-én érkeztek ki a megjelölt helyre. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr egy darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavető gránátot talált a helyszínen, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

A soron kívüli bejelentést január 3-án kapták a tűzszerészek, mégpedig a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiből. A Rajka felé vezető főút melletti vízelvezető csatornában ugyanis egy rozsdás robbanószerkezetre bukkantak az arra járók. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – egy 80 milliméteres, gyakorló aknavetőgránátot talált, amely robbanóanyagot nem tartalmazott. A szerkezetet a központi gyűjtőhelyre szállították.

Január 5-én ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyében, de ezúttal Győrújbaráton akadt dolguk a tűzszerészeknek. A vasútállomás közelében, földmunkálatok közben bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy 80 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Január 6-án a Fejér megyei Pákozdra vonultak ki a honvédség tűzszerészei. A Budai úton található egyik családi háznál ugyanis – a bejelentés szerint – földmunkálatok közben egy világháborús puskát találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr azonban megállapította, hogy a kertből egy 23 milliméteres gépágyú és több, hozzá tartozó lőszer került elő. A fegyvert és a lőszereket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.