Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát szorult az eke közé

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 20. 12:32

A tizenhatodik héten, azaz április 13–19. között 85 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 22 esetben kellett soron kívül intézkedniük. Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 501 bejelentést kaptak.

Április 14-én a főváros XI. kerületében, a Borszéki és az Andor utcák kereszteződésében, földmunkálatok közben találtak egy második világháborúból visszamaradt, 45 milliméteres repeszgránátot. A veszélyes szerkezetet az értesített tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a központi gyűjtőbe szállította.

Szintén ugyanezen a napon az M0-as autóút ócsai csomópontjához is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az út építése közben ugyanis egy 80 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került elő, amelyet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Április 15-én a Fejér megyei Magyaralmáson, a Sport utcában, a település sportpályája mellett, tereprendezés közben bukkantak a munkások egy világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetre. A honvédség tűzszerészei – Kiss Henrik törzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – a helyszínen megállapították, hogy egy amerikai gyártmányú, 76 milliméteres páncéltörő gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak április 15-én a Somogy megyei Inkén, az egyik ház nyitott kertjében, földmunka közben bukkantak az ott lakók tizenhárom darab, német gyártmányú, kézi páncélelhárító eszközre, és az ehhez tartozó két darab vetőcsőre. A veszélyes szerkezeteket a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Április 16-án a Békés megyei Elek és Kétegyháza között, a szántóföldön, munka közben beakadt az eke fémlapjai közé egy második világháborúból visszamaradt, 82 milliméteres aknavető gránát. A mezőgazdasági munkások értesítették a tűzszerészeket. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a helyszínen a gránátot kivette az eke lapjai közül, majd a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Április 17-én a Fejér megyei mezőfalva és Sárbogárd között a főút mellett, a közútkezelő munkatársai bukkantak egy világháborús gránátra. A német gyártmányú, 81 milliméteres aknavető gránátot a Pásztor István főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén április 17-én a főváros III. kerületében, a Huszti úton, egy bevásárló központ építése során került elő a földből egy 150 milliméteres, magyar gyártmányú repeszromboló gránát. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 18-án a Pest megyei Váchartyánon, csatornaépítés közben több, a világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetre is bukkantak a munkások. A munkaterületről összesen 13 darab 105 milliméteres tüzérségi gránát, valamint 21 darab 75 milliméteres tüzérségi gránát került elő. A gránátokat az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.