Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Guglielmo Miglietta vezérezredes is részt vett a Bakonyban tartott ünnepségen

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Kozák Piroska őrnagy |  2023. március 3. 14:03

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoport (eVA BG HUN – enhanced Vigilance Activity Battle Group) váltásának átadás-átvételi ünnepségén részt vett a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők Parancsnokságának (NATO JFCBS – Allied Joint Force Command Brunnsum) parancsnoka, Guglielmo Miglietta vezérezredes.

DSCN8303

Az eVA BG első váltása 2022. szeptemberében érte el a „NATO Mission Capable” minősítést, a „Brave Warrior 2022” többnemzeti gyakorlat keretében, majd megkezdte fél éves misszióját. Március 2-án a második váltás ugyanazokkal a nemzettekkel és műveleti képességekkel átvette az alegység feladatait. A harccsoport leköszönő zászlóaljparancsnoka, Szabó Zsolt alezredes az Újmajori bázison (Camp Croft) ünnepélyesen adta át az alegység zászlaját Éless Krisztián alezredesnek, aki szintén a tatai dandár állományának tagja.

Miglietta vezérezredes beszédében megköszönte Szabó alezredes és állománya szolgálatát, valamint sok sikert és kitartást kívánt a második váltás katonáinak. Az ünnepséget követően a harccsoport olasz katonáihoz külön is szólt, amelynek során hangsúlyozta, hogy büszke az állomány szolgálatvállalására és teljesítményére, amely nemcsak hazája békéjét, de a NATO erejét is támogatja.

A vezérezredes ezt követően Budapestre utazott, ahol udvariassági látogatás keretében osztotta meg tapasztalatait az eVA BG kapcsán dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével.