Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ÖKSZ: a szolgálatvállalás speciális formája

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László és Szováthy Kinga archív felvételei |  2023. március 3. 12:01

Két hét alatt több, mint százharmincan jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra. A szolgálati forma nyújtotta lehetőségekről és előnyökről, a kiképzés menetéről és a jelentkezés feltételeiről Durgó Tamás alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokával beszélgettünk.

oksz_cover

Kiket várnak elsősorban önkéntes katonai szolgálatra?

Alapvetően fiatalokat várunk, akik valamilyen okból a felsőoktatási tanintézménybe való jelentkezésüket csúsztatják, legyen az szociális vagy magántermészetű ügy. Illetve azokat is, akiknek plusz pontszámokra van szüksége a sikeres felvételihez.

Mennyi plusz pontot jelent a felsőoktatásba való jelentkezésnél a szolgálatteljesítés?

Az önkéntes katonai szolgálat egyik hozadéka, amelyet a Magyar Honvédség biztosít, 16, 32 vagy 64 plusz pont a felsőoktatásba való jelentkezésnél. A 16 ponthoz a nyolchetes alapkiképzés után helyben, a területvédelmi köteléknél alaplövész felkészítésen kell részt venni, 32 pont egy műveleti besorolású alakulatnál, szakképzésben való részvétel után jár, a 64 ponthoz pedig további fél év szolgálat szükséges, amelyet szintén műveleti besorolású alakulatnál kell teljesíteni.

Milyen juttatásokban részesülnek még az önkéntes katonai szolgálatot teljesítők?

A havi illetmény mellett ruházati, élelmezési és útiköltség ellátás illeti meg őket, valamint kérésükre szállást is biztosítanak nekik.

Durgó

Hol fogják megkezdeni a kiképzésüket azok, akik most jelentkeztek?

Eddig több, mint százharmincan jelentkeztek, ők március 13-án fognak bevonulni. Mindenkinek a lakhelyéhez eső lehető legközelebbi kiképzési helyszínen biztosít kiképzést a Magyar Honvédség. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha kell, minden vármegyében indítunk kiképzést, viszont amennyiben valahol nem lenne elég jelentkező, onnan a szomszédos vármegyébe hívják majd be a szolgálatvállalókat.

Miből áll az alapkiképzés?

Az első nyolc hét alatt mindenki megtanul egyenruhát viselni, alaki foglalkozások során elsajátítják az alapvető katonai mozgásnemeket, az elméleti oktatásokon pedig többek között egészségügyi, térképészeti és nemzetközi hadijogi ismeretekkel fognak gazdagodni. Emellett megtanulják a biztonságos fegyverkezelést, valamint éleslövészeten is részt fognak venni. Az első nyolc hét letelte után több lehetőség közül választhatnak: az addigi kiképzésük helyszínén maradva is teljesíthetnek további négy hónapot, vagy ezt az időszakot eltölthetik egy úgynevezett műveleti besorolású alakulatnál, ahol búvár, harckocsizó, vegyész vagy más, a honvédség alakulatainak megfelelő profilt válaszhatnak, illetve szerződésbontásra is van lehetőség. Az eredetileg szerződésbe foglalt 2+4 hónap után további hat hónap szolgálatot tudnak még vállalni.

Mi ennek a szolgálati formának az előnye?

Az egyén számára elsősorban az, hogy amennyiben tenni akar a hazája és a közvetlen környezetének biztonságáért, az alapkiképzés után ezt könnyen meg tudja tenni. A Magyar Honvédség számára is számos előnye van, például a katonai szolgálat és a katonák mindennapjainak bemutatása a fiatalok számára, nem beszélve a kiképzéssel rendelkező magyar állampolgárok számának növeléséről.

ÖKSZ_2

Milyen előírásoknak kell megfelelni a jelentkezéshez és hogyan zajlik maga a folyamat?

Az alapkritériumok közé a 18. életév betöltése, magyar állampolgárság, magyarországi bejelentett lakcím vagy tartózkodási hely, nyolc általános iskolai végzettség, illetve a cselekvőképesség tartozik. A jelentkezéskor segítünk egy erkölcsi bizonyítvány igénylésének leadásában, ezen felül csak az úgynevezett 2-es típusú lőfegyvertartási engedélynek megfelelő egyészségügyi vizsgálatra van szükség, amely két részből áll: egy pszichológiai és egy háziorvosi vizsgálatból. Március harmadika a jelentkezés végső határideje.

Mikor nyílik legközelebb lehetőség az érdeklődők számára?

A Magyar Honvédség felsővezetőinek döntése alapján tervezetten szeptemberben lesz rá legközelebb alkalom. Hozzátenném, az iranyasereg.hu oldalon és a vármegyeszékhelyek toborzóirodáiban minden hónapban lehet szerződéses és tartalékos szolgálatra jelentkezni, az önkéntes katonai szolgálat ilyen szempontból speciális.

ÖKSZ_3