Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlatra készülnek a győri rakétások

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. május 16. 15:42

Kecskemétre indulnak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái, hogy részt vegyenek a NEWFIP 2012 „IRON GUARD 3” többnemzeti elektronikai hadviselési gyakorlaton. Az alakulat közel hetven katonával és majdnem félszáz technikai eszközzel képviselteti magát az idei legfőbb feladatok egyikének tekintett eseményen.

1595935829
A május 21-én kezdődő ötnapos légvédelmi gyakorlat célja felkészíteni a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerének (NATINADS) részét képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére és alkalmazására. Ennek érdekében a rakétások gyakorolják majd a földi telepítésű légvédelmi rendszerekkel szemben alkalmazott ellenséges elektronikai ellentevékenységek felismerését, a felderítő radarok, továbbá a KUB és a MISTRAL komplexumok által biztosított ellenrendszabályokat, eljárásokat. A gyakorlaton természetesen nem maradhat el a zavaró és zavar fedezete alatt repülő légi célok ellen folytatott légvédelmi harctevékenység gyakorlása sem.

Ez valójában annyit jelent, hogy a vezetési zászlóalj, valamint az 1. és 2. légvédelmi rakétaosztályok katonáiból megalakított kontingensnek a légtérben repülő Gripeneket, illetve Cobhameket kell felderítenie és követésbe vennie − egészen a fiktív célmegsemmisítésig. A műveletek végrehajtásakor azonban nemcsak a kezelők jutnak szerephez, hanem az elemző-értékelő csoportra is komoly feladat hárul: biztosítania kell az objektív kontrollt a berendezésekben végzett tevékenység felett, feldolgozni a tapasztalatokat, továbbá javaslatot kell tennie a következő gyakorlati mozzanatra vonatkozóan.

1595935829
A műveletek tökéletes teljesítése magas fokú együttműködést igényel a Magyar Honvédség – főként a légierő – egyéb alakulataival is. Ennek megfelelően a gyakorlat során az elöljáró szerepét betöltő MH Légi Vezetési és Irányítási Központ iránymutatása szerint a csoportosítás összehangolja majd tevékenységét az MH 54. Veszprém Radarezreddel és a házigazda szerepét is betöltő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázissal. A sikeres feladat-végrehajtás, valamint a közös kiképzési lehetőségek maximális kihasználása érdekében a laktanya falain belül zajló felkészülést, eligazítást és a technikai szemlét követően a kijelölt állomány már május 13-án megkezdte a kecskeméti repülőtérre történő áttelepülést.

A valós repüléssel, légvédelmi rakéta- és radaralegységekkel végrehajtott légvédelmi rendszergyakorlatot természetesen nemcsak hosszas előkészületek előzik meg, hanem nagy várakozások is, hiszen évente csak egyszer kínálkozik ilyen remek lehetőség a kiképzés során megszerzett, elektronikai hadviseléssel kapcsolatos elméleti tudás gyakorlatba történő átültetésére, illetve a gyakorlati ismeretek elmélyítésére, készségszintre fejlesztésére.

1595935830

 Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados