Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyulán kapnak felületkezelést az Airbus helikopterek helyben gyártott alkatrészei

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. november 30. 13:44

November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.

15_HSZ2339

Kiss Attila a november 29-i sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Airbus Helicopters Hungary Kft. és a Satys PSP már korábban is együttműködtek, ám eddig cége marseilles-i gyárában végezték az alkatrészek felületkezelését, de ezentúl már ezt is Gyulán, a francia-magyar vegyesvállalat idén februárban átadott üzemében fogják elvégezni.

Az Airbus gyulai gyára gyors ütemben fejlődik, a 2021-es megnyitása óta ma már három műszakos munkarendben folyik a gyártás, biztonsági szempontból egyre jelentősebb alkatrészek elkészítését bízzák magyar üzemre. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már több mint százötven dolgozója van, ennek is köszönhető, hogy elkezdődött a rotorlapátok és a rotorlapát ellensúlyok gyártása. A korábbi alkatrészekkel ellentétben ezeket magasminőségű felületkezeléssel kell tartósítani, ezért hozták létre a Satys gyulai üzemét.

14_HSZ2324

Olivier Malherbe, az Airbus Helicopters Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az ipari együttműködés a két piaci szereplő mellett Gyula városát, a Békéscsabai és a Gyulai Szakképzési Centrumot, a toborzó cégeket és más ipari partnereket is magában foglalja.

A Satys gyulai üzeme nemcsak a hadiipar szempontjából kulcsfontosságú, hiszen a kormány 2017-ben célként fogalmazta meg, hogy európai beszállítókkal kívánja megújítani a Magyar Honvédség újrafelfegyverzését. De ezt nem csupán hadifelszerelések vásárlásával kívánják megoldani, ugyanis – ahol lehet – a gyártási kapacitást is szeretnék az országba hozni. A magyar haderő fejlesztése egy stratégia szerint halad, aminek része, hogy Gyula-Békéscsaba térségéből kiindulva fejlesztik a haderőt, a légierőt. Ehhez csatlakozik a szakképzés, az egyetemi képzés, a K+F és az infrastruktúra fejlesztése is.

A két üzem közös munkával a jövőben még jelentősebb megrendeléseket fog teljesíteni, ugyanis az Airbus gyulai üzemét megbízták a hajtás egyes fogaskerekeinek, valamint további acélból és titániumból készült precíziós alkatrészek gyártásával.

12_HSZ2210

Kiss Attila vezérigazgató elmondta, hogy a Satys nemrégiben engedélyt kapott gyulai üzeme 2028-ban éri el a tervezett teljes kapacitását, ekkor a jelenlegi tizenhárom fő helyett már ötven munkavállalójuk lesz, s az Airbus számára gyártott alkatrészek a termelésük negyven százalékát fogja adni.

A Magyar Honvédség légiflottájában az Airbus helikopterek fontos szerepet játszanak. A Honvédelmi Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség tizenhat Airbus H225-ös, illetve húsz darab H145M modellt vásárolt a francia vállalattól. Az eddig megérkezett szállító és harci forgószárnyasok Szolnokon, az MH 86. Kiss József Helikopterdandárnál álltak hadrendbe.

Kapcsolódó cikkek