Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha harc, hát legyen harc!

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 3. 12:44

2010. február végén kezdődött el az indiai Arjun valamint az orosz T-90 típusú harckocsik összehasonlító tesztje az indiai hadsereg és a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) együttműködésében. Az összehasonlításban 14 indiai és ugyanennyi orosz páncélos vesz részt.

A harcászati gyakorlatnak, az említett két típus alkalmazásával a Rádzsaszthán államban található gyakorlótér ad otthont.

A DRDO képviselőjétől származó információk szerint, az első néhány nap tapasztalatai alapján az indiai katonák elégedettebbek az Arjunnal. Részleteket az indiai fejlesztésű tank működésével kapcsolatban azonban nem közöltek. Az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet biztos abban, hogy az indiai hadsereg a közeljövőben 124 Arjun harckocsira ad le megrendelést kiegészítve azt a 124 darabot, amit 2004-ben rendeltek.

A DRDO álláspontja szerint az újabb megrendelés hozzájárul a teljes egészében indiai fejlesztésű harckocsi gyártásának fenntartásához.

A harckocsik összehasonlító tesztje előreláthatólag egy hónapot vesz igénybe.

Korábbról származó információk szerint a tesztekre Bikaner, Suratgarh és Pohran lőterein kerül sor. Az összehasonlítás során vizsgálják az Arjun és a T-90 terepen történő mozgását, mozgásban és álló helyzetben történő tűzkiváltás lehetőségeit, hatékonyságát különböző távolságokból nappal és éjjel, a folyamatos helyzetváltoztatást és a megbízhatóságot.