Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajóik védelmét kockáztatják a britek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 18. 7:51

Hét hónappal ezelőtt Nagy-Britannia eltávolította Sea Dart típusú föld-levegő rakétáit két darab kiöregedő Type 42-es torpedórombolójáról. Ez azt jelenti, hogy hajónként hat tengerésszel kevesebbre van szükség, ami a haditengerészet számára nem jelent különösebb problémát, a brit közvélemény viszont nemtetszését fejezte ki.

Az 1970-es évekből való Sea Dart egy 550 kilogrammos rakéta, mely a támadó repülőgépek megsemmisítésére alkalmas. Maximális hatótávolsága 155 kilométer és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Sea Dart, a nagy sebességű alacsonyan repülő célpontok (például hajó elleni rakéták) ellen is hatásos. Elsőként 1991-ben semlegesített egy hajó elleni rakétát, mégpedig egy kínai Silkworm-ot.

A Type 42-es rombolókat Type 45-ösök helyettesítik, amelyek Aster rakétákat használnak (rövid és nagy hatótávolságú változata is van). Ez a függőleges rakétaállványokról indítható fegyver nagy hatékonysággal vethető be a hajó elleni rakéták ellen. A Sea Dart rakétákat gazdasági megfontolásból távolították el a Type 42-es hadihajókról, hiszen 1991 óta szűkös költségvetéssel gazdálkodhat a királyi haditengerészet. Az admirálisok bíznak abban, hogy azon a területen, ahol a Type 42-esek szolgálatot teljesítenek, nincs közvetlen légi fenyegetettség. A haditengerészet problémái évek óta beszédtémát jelentenek a brit közvéleménynek.