Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közszemlére tették a jövő egyik fegyverét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 18. 7:45

Az Amerikai Egyesült Államok haderőnemeinél külön-külön fejlesztik a jövő új fegyvereit. A legutóbb, 2008. június 11-én, a washingtoni Capitolium dombon mutatták be a nagyközönség előtt az egyik ilyen harceszköz prototípusát.

A Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS-C) nevű lánctalpas járművel kívánják, a következő évtized végén leváltani a szárazföldi csapatoknál rendszerben álló M109A6 Paladint. Az NLOS-C löveg mintapéldányait először alapos kísérleteknek vetik alá, majd csak ezek befejezése után fogják rendszerbe állítani.

Múlt szerdán, az oklahomai Jim Inhofe szenátor, Pete Geren a hadsereg államtitkára, és George Casey Jr. vezérkari főnök közreműködésével, Washingtonban mutatták be az amerikai szárazföldi erők egyik legutóbb kifejlesztett harcjárművét, a Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS-C) 1. prototípusát. A tájékoztatóból kiderült, hogy 2008 decemberéig összesen 5 db-ot, majd a jövő évben további három példányt terveznek megépíteni. Az elkészült 8 db prototípust ezután, 2010-től az arizonai Yuma kísérleti lőtéren fogják tesztelni. A hadsereg szakemberei ezalatt értékelik az eredményeket, illetve elvégzik az esetlegesen szükséges módosításokat.

Casey tábornok elmondta, hogy a most bemutatott NLOS-C kialakítása a jövő harci rendszerei közül mérföldkőnek tekinthető. Hozzátette még, hogy a jármű tervezése rengeteg munkájába került a szakembereknek, de az új generációs harceszközök immár kézzelfogható valósággá váltak.
Az NLOS-C löveg személyzete mindössze két fő lesz, éppen fele annyi, mint a jelenlegi M109A6 Paladin járműnek. Továbbá képes lesz nagyobb távolságból, és ezzel egyben védettebb pozícióból, akár precíziós csapásmérésre is. Hatásos lőtávolságát 30 km felettire tervezték. Az NLOS-C tarackágyút modern rádió-adóvevővel, fedélzeti számítógéppel, valamint automatikus lövegtöltő-berendezéssel is felszerelik. A kezelőknek, így nem kell majd az egyenként is több mint 45 kg-os lövedékeket mozgatnia, amelyekből összesen 24 darabot málháznak be egyidejűleg. Az NLOS-C jármű meghajtásáról egy hibrid-elektromos, valamint dízel motor gondoskodik. A löveg éppen elegendő üzemanyaggal rendelkezik ahhoz, hogy szervesen illeszkedjen bele a dandárszintű harci cselekményekbe. Ezen kívül további jelentősége, hogy reguláris és irreguláris keretek között is egyaránt alkalmazható lesz. Az alakulatoknál várhatóan 2017-től fog rendszerbe állni az NLOS-C rendszer.

1595877608
 

CímkéklőtérNATO