Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálra ítélhetik az egyik mumbai merénylőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 4. 6:12

Nagykorúnak tekinti az illetékes indiai bíróság a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét az ellene folyó büntetőperben. A merénylő, Mohammed Adzsmal Kaszab ügyvédje azt állítja, hogy védence 17 éves volt a tavaly novemberben elkövetett terrortámadások idején, ezért fiatalkorúak bíróságának kell ítélkeznie felette.

Indiai igazságügyi orvos szakértők azonban Kaszab fogazatának vizsgálata, illetve csontozatáról készített röntgenfelvételek alapján azt állapították meg, hogy a vádlott legalább húszéves.

A bíróság elnöke szombaton úgy döntött: az orvos szakértők vizsgálatai elegendőek annak megállapításához, hogy Kaszab már felnőtt volt a támadások idején. Elmarasztaló ítélet esetén így Kaszabra halálbüntetés vár, míg fiatalkorúként legfeljebb három évi börtönre ítélhették volna.

Kaszabot India elleni “háborús cselekményekkel", többrendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel, valamint a fegyver- és robbanószertartásra vonatkozó törvény megsértésével vádolják. Kilenc társát a biztonsági erők megölték tavaly novemberben a terroristák által elfoglalt épületek három napig tartó ostromában. A terrortámadásban a merénylőkkel együtt 174 ember vesztette életét.

Címkékvizsga