Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamis alibit igazolt a háborús bűnösnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 15. 15:00

Beismerte bűnösségét a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt egy boszniai muzulmán férfi, akit azzal vádoltak, hogy hamis alibit igazolt egy háborús bűncselekményekkel vádolt boszniai szerb vádlottnak. Milan Lukicot, a Bosszúállók nevű halálosztag egykori parancsnokát tavaly életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a hágai bíróság.

Paul Rogers ügyész szerint Zuhdija Tabakovic beismerte, hogy ezer euró ellenében hamis nyilatkozatot írt alá, bizonyítandó Milan Lukic boszniai szerb vádlott ártatlanságát, és még azt is vállalta, hogy személyesen megjelenik a hágai bíróság előtt.

Rogers szerint Tabakovic beismerése vádalku részét képezi. Hamis tanúzás – “a bíróság iránti tiszteletlenség" – címén az NT akár hét év szabadságvesztésre, illetve 100 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre ítélhette volna Tabakovicot, de így az ügyészség arra kérte a bíróságot, hogy legfeljebb hat hónapos börtönre ítélje.

Milan Lukicot, a Bosszúállók nevű halálosztag egykori parancsnokát tavaly életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a hágai bíróság. Bűnösnek találta abban, hogy 1992. június 14-én többedmagával a délkelet-boszniai Visegrad városában mintegy 70 boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert gyilkolt meg úgy, hogy egy házba zárta őket, rájuk gyújtotta az épületet, és aki menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtte.

Az említett bűncselekmények idején Zuhdija Tabakovic a rendőrség kötelékében volt Visegrad városában.