Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat és túlélés magashegyi viszonyok között

Szöveg: MH 5. BILDD / 24. BGFZ |  2012. március 24. 9:27

A szlovén fegyveres erők szervezésében a NATO tiszthelyettesei részére rendeztek magashegyi tanfolyamot Pokljukában március első hetében. A Magyar Honvédséget Géczi Norbert, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának főtörzsőrmestere, valamint Sárközi István főtörzsőrmester, az MH 25. Klapka György Lövészdandár tiszthelyettese képviselte.

1595933151
A kurzuson a szlovének és a magyarok mellett amerikai, osztrák, svájci, cseh, horvát, bosznia-hercegovinai, szerb, montenegrói és macedón katonák is részt vettek − szintén 2-2 fős csoportokban. A tanfolyam egyik célja az volt, hogy megismertessék a katonákkal a magashegyi viszonyok közötti harcászat és túlélés alapvető módszereit, a másik pedig az, hogy a NATO tiszthelyettesei megismerjék a szövetség történetének első olyan hivatalos okmányát, amely az altisztekre vonatkozó NATO-standardokat és -iránymutatásokat rögzíti. (NATO NCO Strategy and Recommended NCO Guidelines for the NATO Alliance).

Az új dokumentum fő feladata, hogy ösztönözze a szövetség tagországait a további altiszti kezdeményezésekben, valamint segítséget nyújtson mindazoknak, akik haderejüket, ezen belül az altiszti kart jobban meg kívánják feleltetni közös kihívásainknak. A NATO katonai műveletei megkövetelik a rangidős altisztek egységes, megbízható hálózatát, együttműködő képességét, a közös gondolkodást, a tapasztalatok megosztását és még sok egyebet, amit a közös jelleg, vagyis katonai identitásunk magában rejt. Minden nemzet katonájának prezentációt kellett tartani saját nemzeti tiszthelyettes-képzésének folyamatáról és annak lehetőségeiről.

1595933152
Az egy hétig tartó képzés tantermi és terepfoglalkozásokból állt. A katonák megismerték és gyakorolták a sífutást magashegyi terepen, a túlélés alapvető módszereit, a sebesültszállítást, a lavina által elragadott személyek felkutatását és mentését. Lehetőség volt a szlovén hadseregben rendszeresített gépkarabélyok és mesterlövészfegyverek kipróbálására is. Az utolsó nap biatlonversennyel zárult.

A tanfolyamon részt vevőknek a kiképzés mellett szerveztek egy utat a közelben levő Kobarid város hadtörténeti múzeumába is, ahol sok magyar katonai emlék található, mivel az első világháborúban Nagyváradról küldött magyar katonai egységek védték a környék hegycsúcsait és magaslatait.

1595933152