Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hárman, misszió előtt

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2024. február 13. 6:57

Az MH EUFOR Kontingens 28. váltásának fő erői február végén és március elején települnek ki a műveleti területre. Az állomány tagjai közül néhányan ismerős környezetbe térnek vissza, ám többen még nem szolgáltak Szarajevóban...

DRP_4334 másolat

A fenti megállapítás olyannyira igaz, hogy Barta Sándor zászlós (MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár) például általánosságban első alkalommal teheti próbára magát nemzetközi környezetben, mint a többnemzeti zászlóalj törzsének hadműveleti beosztott altisztje. A zászlós elmondta: a felkészülési időszak során teljes mélységben megismerkedett az előtte álló feladatrendszerrel. Úgy véli, hogy felesége és tíz éves kislánya támogatása biztos hátteret nyújt számára; segítségükkel le tudja küzdeni az előtte álló hat hónap kihívásait.

DRP_4577

Vele ellentétben a kaposvári MH Lahner György 2. Ellátóezred Helyőrségtámogató Parancsnokságánál szolgálatot teljesítő Czuh Fanni őrvezető számára nem ismeretlen az EUFOR Althea misszió. Előző szerepvállalásánál a lövészszázad gépkocsivezetőjeként szolgált, most pedig az ellátó rajban számítanak tudására. Az őrvezető izgatottan várja a külszolgálat kezdetét, hiszen egy teljesen más beosztásban tesztelheti képességeit. Családja támogatása rendkívül fontos számára. Amellett, hogy féltik, egyben nagyon büszkék is rá, hogy ezt a hivatást választotta, és a katonaéletben találta meg igazán önmagát.

DRP_3428

Németh László törzsőrmester a fehérvári dandár telepíthető infokommunikációs zászlóaljának híradó századánál, rádiórelé állomásparancsnoki beosztásban szolgál. A kétgyermekes katona missziós feladatát – a lövészszázad rajparancsnokaként – a bázis őrzés-védelme jelenti majd. Nyelvtudásának folyamatos fejlesztésével fontos célkitűzése, hogy jobban megismerje más nemzetek haderejének harceljárási taktikáit, és magukat a katonákat is.

DRP_3355
Kapcsolódó cikkek