Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három napig dörögtek a fegyverek

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2009. december 4. 9:16

A KFOR kontingens második váltásának két hetes kitelepülése lövészettel vette kezdetét az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai kiképzési bázisához tartozó Tatárszentgyörgyi lőtéren. A terület három napon át a kontingensnél rendszeresített fegyverek ropogásától volt hangos.

A november 30-i kitelepülés másnapján kezdetét vette az előírt lőgyakorlatok végrehajtása a KFOR 2 kontingens állománya számára. Hajnalban a fény még alig derengett a táborfalvai kiképző bázis felett, a mintegy 300 katona már felsorakozott az „amerikai mosó"-nak nevezett betonplaccon.
Rövid eligazítást követően mindenki járműre szállt és az alegység elindult a lőtérre. A kb. fél órás utat követően az állomány már a „Névtelen domb"-on sorakozott, hogy meghallgassa a lövészetvezető, Virágos-Kis Sándor főhadnagy eligazítását, aki bemutatta a lőteret, valamint ismertette a lövészet során betartandó biztonsági rendszabályokat.

A főhadnagy a műveleti területen a kontingens legfontosabb harcoló alegységének, a műveleti századnak lesz a parancsnoka.
A lövészet első két napján az egyéni lőgyakorlatoké volt a főszerep. A kontingensparancsnokság, a műveleti törzs és a támogató elem állománya az 1-es és a 3-as könnyűlövész lőgyakorlatot hajtotta végre gépkarabéllyal, illetve a 2-es számú különleges lőgyakorlatot pisztollyal és gépkarabéllyal, valamint teljesítette az 1/a kézigránát dobógyakorlatot.

1595894150
 

A műveleti század által végrehajtott lőgyakorlatokat még felsorolni is nehéz. A kontingens ezen alegységének állománya lelőtte az 1-es könnyűlövész lőgyakorlatot gyalogsági fegyverekkel – P9RC pisztollyal, AK-63D gépkarabéllyal, PKM géppuskával SZVD távcsöves puskával, Gepárd M1 mesterlövész puskával, RPG-7 kézi páncélelhárító gránátvetővel és 40 mm-es cső alatti gránátvetővel. A század végrehajtotta a 2-es számú különleges lőgyakorlatot pisztollyal, gépkarabéllyal, géppuskával és távcsöves puskával. Az állomány teljesítette a 3-as számú könnyűlövész lőgyakorlatot pisztollyal, gépkarabéllyal, géppuskával, távcsöves puskával, mesterlövész puskával, kézi páncélelhárító- és cső alatti gránátvetővel. A katonák lelőtték az 1-es és 2-es számú lőgyakorlatot sörétes puskával és végrehajtották az 1/a kézigránát dobógyakorlatot is. Mindezeken felül a harcjárművek irányzó állománya teljesítette a harcjármű toronyfegyverekkel a 3-as számú ellenőrző lőgyakorlatot. Módszertani lövészetet is végrehajtott a műveleti század állománya AMP-69 gépkarabéllyal, illetve az ahhoz rendszeresített PGR és PGK puskagránátokkal.

1595894150
 

Az utolsó napon a műveleti század rajkötelékben hajtotta végre a 3-as számú békefenntartói, különleges lőgyakorlatot, ahol a lövészrajok állománya közösen gyakorolta a célok egyéni és kollektív fegyverekkel történő felderítését és leküzdését.
Az ifjú lövészetvezető rátermettségét bizonyítja, hogy nem csak a nagyszámú lőgyakorlatot fogta át, hanem a lőtéren a KFOR kontingensen felül lövészetet végrehajtó MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj és MH Veszélyesanyag Ellátó Központ lövő állományának feladat végrehajtását is koordinálta mindvégig baleset, vagy rendkívüli esemény nélkül.

Az összes lőgyakorlat célja közös volt; a valóságot a lehető legjobban szimulálva felkészíteni a katonákat arra, hogy fegyvereiket magabiztosan és biztonságosan legyenek képesek használni. A harmadik nap végére a kontingens teljes személyi állománya elsajátította a rendszeresített egyéni és kollektív fegyverek kezelését, ami elengedhetetlen a műveleti területen történő feladatellátáshoz.

1595894150