Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három részre osztották a Gázai övezetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 5. 6:51

Az izraeli szárazföldi csapatok vasárnap három részre osztották a Gázai övezetet, miközben egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak. Az izraeli média jelentette, hogy az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól.

A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a palesztin fegyvereseknek a szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre. A szárazföldi csapatok a palesztin terület több szektorában is mélyen előrenyomultak.
Az izraeli harckocsik közeledtére Necarim körzetéből családok tucatjai menekülnek személy- és teherautókon dél felé – közölték szemtanúk.

Harckocsik vágtak ketté egy fontos közlekedési útvonalat Dzsabalíja és Beit Lahíja közelében is, a Gázai övezet északi részén. A két település körzetében voltak a leghevesebb összecsapások az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, akiknek többsége Hamász-harcos.
Az izraeliek három – dandár-nagyságú – alakulattal, összesen több ezer katonával nyomultak be a Gázai övezetbe. Az izraeli hadművelet az övezet északi részére összpontosul, mert a legtöbb rakétát onnan lőtték ki Izrael területére, de délen is legalább egy benyomulás történt – a Hamász ugyanis titkos alagutakon próbál fegyvereket becsempészni Egyiptomból.

Hatalmas túlerő

1595882735
Az izraeli csapatok egyelőre nem hatoltak be a nagyobb gázai városokba. A Jediót Ahronót izraeli napilap szerint a hadművelet alapelve az, hogy hatalmas túlerőt kell alkalmazni, s mindent megtenni a saját katonák védelmére – még akkor is, ha ez polgári személyek életébe kerül.
Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte, hogy olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges. Barak szerint az ország felkészült minden lehetőségre északi, libanoni határán is. “Izrael nem a palesztin nép ellen harcol", és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.
Palesztin orvosi források szerint 40 palesztin vesztette életét éjfél óta az izraeli szárazföldi hadműveletben.

Közben az Izrael elleni palesztin rakétatámadások vasárnap is folytatódtak: 25 rakéta csapódott be a zsidó állam területén, egy izraeli megsérült.
A kilenc napja tartó, az első napokban légicsapásokkal kezdődött izraeli offenzívában csaknem 500 palesztin halt meg, a palesztin rakétatámadások négy izraeli életét oltották ki.

“Nem a palesztinok ellen harcolunk"

“Izrael nem a palesztin nép ellen harcol", és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. “Nem a palesztinok az ellenségünk. Õk is ugyanazon terrorszervezet erőszakának és véres elnyomásának áldozatai" – mondta a szokásos heti kormányülés megnyitásakor, a Gázai övezetet uraló Hamászra célozva. A kormány ülését Tel-Avivban, a védelmi minisztérium épületében tartják.

Az ügyvezető izraeli kormány miniszterelnöke hozzátette: Izrael “nem fogja hagyni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben. Segíteni fogjuk az élelmiszerek és a gyógyszerek odajuttatását".

Az ENSZ Világélelmezési Programja pénteken “borzalmasnak" nevezte az élelmezési helyzetet a Gázai övezetben, ahol 1,5 millió palesztin zsúfolódott össze. 

Világszerte tiltakoznak

Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás.
Teherántól Damaszkuszig ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a már több mint 500 palesztin életét kioltó izraeli légicsapások, illetve szárazföldi műveletek miatt. A libanoni fővárosban a rendőrök vízágyúkat és könnyfakasztó gránátokat vetettek be, hogy távolabb szorítsák a tüntetőket az amerikai nagykövetségtől. Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője Bejrútban Szájed Dzsalilival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával tárgyalt “az izraeli agresszió leállításának lehetőségeiről".
Isztambulban több mint ötezren demonstráltak az utcákon. A tömeg palesztin zászlókat lengetett, valamint Ehud Olmert izraeli kormányfő és George Bush amerikai elnök képmásait égette. Egy másik kisebb tüntetést gumibotos rendőrök kergettek szét, miután tojásokkal dobolták az izraeli konzulátust.

1595882735
Marokkóban a rendőrség becslése szerint ötvenezren gyűltek össze békés felvonulásra, míg Ammánban két demonstrációt is tartottak. A jordániai parlament iszlamista ellenzéki képviselői azt követelték a kormánytól, hogy függessze fel a kapcsolatokat Izraellel. Jemen északi részén Izrael-ellenes tüntetők zsidók házait támadták meg: a betört ablakokon keresztül kőzáport zúdítottak a bentlévőkre, amivel legalább egy embert megsebesítettek – mondta el egy névtelenül nyilatkozó biztonsági tiszt.
Görögországban több ezren tüntettek Athénban és Szalonikiben. A fővárosban két demonstrációt is tartottak, mindkettőt az izraeli, illetve az amerikai nagykövetségnél. A kommunisták felhívására összegyűlt háromezer ember cipőkkel ütötte Olmert és Bush képmásait, majd felgyújtották azokat. Más baloldali csoportok és az arab egyetemisták szövetségei által összehívott tüntetők amerikai és izraeli zászlókat égettek. Többségük békésen távozott, de néhány anarchista kövekkel hajigálta meg a rohamrendőröket, bankfiókokat gyújtott fel és autókat rongált meg. Õket könnygázzal és hanggránátokkal kergették szét.

Oslóban ugyancsak könnyfakasztó gránátokat vetettek be a rendőrök a köveket és tojásokat hajigáló tüntetők ellen. Délután öt órakor gyűlt össze néhány száz ember előre be nem jelentett tüntetésen az izraeli nagykövetségnél. A rendőrség félóra múlva távozásra szólította fel őket, de hasztalan, ezért vetett be könnygázt az erőszakossá vált tömeg ellen.
Brüsszelben több mint ezren, más belga városokban kevesebben ugyan, de szintén tüntettek. Varsóban, az izraeli nagykövetség előtt a “gázai mészárlás leállítására" szólítottak fel a demonstrálók. Párizsban néhány százan azért gyűltek össze az izraeli nagykövetség előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a zsidó államot, és elítéljék a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által végrehajtott rakétatámadásokat.

Kanadában is folytatódtak a tüntetések: Montrealban mintegy ötezren vonultak fel békésen Izrael-ellenes jelszavakat skandálva. Lawrence Cannon kanadai külügyminiszter vasárnapi közleményében “tartós és életképes" tűzszünetet szorgalmazott, amelynek a Hamász rakétatámadásainak leállításával kell kezdődnie.