Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Létesítmények, amiket nem szabad támadni

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. január 4. 11:11

India és Pakisztán kicserélte nukleáris objektumainak listáját. Ezt procedúrát az utóbbi időkben minden év elején megteszik annak érdekében, hogy egy esetleges katonai csapásban nehogy atomlétesítmények is megsérüljenek.

A két ország már háromszor vívott háborút egymással azóta, hogy 1947-ben elnyerték függetlenségüket Nagy-Britanniától – emlékeztetett a Korreszpondent hírügynökségre hivatkozva a CoolPolitika weboldal.

A nukleáris objektumok meg nem támadásáról 1988-ban írták alá a kétoldalú megállapodást, amely 1991-ben lépett életbe. Az első információcsere az atomlétesítményekről a rá következő évben, 1992-ben volt.

A két ország viszonya a novemberi mumbai terrortámadás után újból kiéleződött: Újdelhi ugyanis azt állítja: pakisztáni szélsőségesek követték el a több mint 170 halálos áldozatot követelő vérengzést, és felszólította szomszédját, hogy számoljon le a területén működő India-ellenes terrorszervezetekkel. Pakisztán december 30-án közölte, hogy szomszédja újabb csapatokat vezényelt közös határukhoz. Eközben Indiában megerősítették a határ közelében lévő atomerőmű őrizetét is.

A két ország 1998-ban lett hivatalosan atomnagyhatalom, amikor először India, majd erre válaszolva Pakisztán is bejelentette, hogy kísérleti nukleáris robbantásokat hajtott végre.

Az India és Pakisztán közötti ellentétek hátterében főként a vallási különbségek állnak: míg India lakosságának zöme hindu vallású, a pakisztániak 70 százaléka muzulmán.

Címkékrobbantás