Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas küzdelem értékes nyereményekért

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 24. 6:01

Hatalmas küzdelmet hozott az a verseny, amelyet a Lajta Monitor vízre bocsátásának 140. évfordulója alkalmából, május 17-én rendezett meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesület a 9-12. osztályos tanulók részére az újpesti Hadikikötőben, valamint a főváros több pontján. Ez persze nem véletlen, hiszen az első három helyezett csapat értékes nyereményeket kapott.

Interaktív történelemóra, illetve geocaching várt az induló tíz csapatra május 17-én, a Lajta Monitor vízrebocsátásának 140. évfordulóján rendezett versenyen. Előbbi során szellemi és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek az újpesti Hadikötőben, a geocaching-en pedig az volt a feladat, hogy hajózástörténeti hagyományokat őrző helyszíneket azonosítsanak és érjenek el a fővárosban, előre megadott koordináták alapján.

Az alakulat és a TIT egyesületének képviselőiből álló szakmai zsűrinek nem volt egyszerű feladata, a versenyt azonban végül a csepeli Német Nemzetiségi Gimnázium csapata nyerte meg, megelőzve a fővárosi Orsolya Rendi „Szent Angéla" Általános Iskola és Gimnázium, valamint a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium „válogatottjait".

„Kimondhatatlan volt a gyerekek öröme, amikor kiderült, hogy az első helyen végeztek" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatója. Dr. Shaffer István hozzátette: a siker talán annak is köszönhető, hogy az iskola két „őrmestere", azaz a kísérő tanárok – Krausz Éva, és Kovács Balázsné Farkas Mónika – nagyon jól tudták irányítani a csak fiúkból álló csapatot. Így szinte minden feladatot hiba nélkül teljesítettek.

„Az iskolánkba járó diákok hozzászokhattak ahhoz, hogy közösen kell megoldaniuk feladatokat, és, hogy teljes erőbedobással dolgozzanak. Az önálló munkavégzésre tanítjuk őket, s ennek most meg is lett az eredménye" – mondta büszkén az intézmény igazgatója, aki elárulta azt is, hogy a győzelemért kapott hatalmas oklevelet már a verseny délutánján kihelyezték a gyerekek az iskola büszkeségeit tartalmazó vitrinbe.

A győzelem nagyon komoly jutalommal is járt – tette hozzá Shaffer István. A győztes csapat tagjai, a kísérő tanárokkal együtt, egy hetet tölthetnek el a balatonkenesei üdülőben. A teljes ellátással járó Balaton-parti nyaralást a Magyar Honvédség ajánlotta fel a vetélkedő legjobb csapat számára. Az iskola igazgatója úgy tudja, hogy augusztus utolsó hetében várják őket Balatonkenesére, ahol nemcsak strandolással, hanem különféle programokkal is kedveskednek majd nekik.

A verseny ezüstérmét a főváros II. kerületében található Orsolya Rendi „Szent Angéla" Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte meg. A diákokat az intézmény testnevelő, hittan és filozófia tanára (aki korábban két évig szerződéses tűzszerészként szolgált a Magyar Honvédségnél), Czakó Bence kísérte el a versenyre. Szerinte nagyon jó hangulatú volt a vetélkedő.

„A gyerekek kitettek magukért, bár természetesen győzni mentünk a Hadikikötőbe, nem voltunk elkeseredve attól sem, hogy csak a dobogó második fokára állhattunk fel" – mondta a tanár.

A 9-10-11 osztályos fiúkból és lányokból álló csapat jutalma a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen található Hajóskanzenben eltölthető hosszú hétvége lesz, amelyet a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány ajánlott fel. Mint Portás Csaba, az alapítvány elnöke elmondta: egyelőre még szervezik, hogy pontosan mikor látogatnak a skanzenbe a diákok, akik természetesen a hosszú hétvége mindkét éjszakáját a Neszmély nevű hajó lakóterében tölthetik majd el. A skanzenben pillanatnyilag három hajót lehet megtekinteni. Az egyik a Neszmély gőzös, amely az utolsóként vízre bocsátott, lapátkerekes gőzhajó. Nagy élmény mindenki számára, hogy a kormányállásban, egy szimulátor segítségével, még vezetni is lehet a vízi járművet.

A Duna legöregebb hajója, az 1869-ben vízre bocsátott Zoltán gőzös, amelyet közel eredeti formájába sikerült felújítani, gép- és kazánházában pedig egy hajózástörténeti kiállítást rendeztek be. A harmadik hajó pedig a Vöcsök I. névre keresztelt szárnyashajó, amely ugyancsak megtekinthető.

A vetélkedő harmadik helyét a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium csapata szerezte meg. De – mint az Kerezsi Csaba, az iskola igazgatója elmondta – a hét lányból és tizenhárom fiúból álló csapat tagjai a „bronzéremért" járó díjnak jobban örültek, mint a balatonkenesei nyaralásnak, vagy neszmélyi hosszú hétvégének. A tizenegyedik évfolyamos diákokból álló csapat tagjai ugyanis két napot és egy éjszakát tölthetnek el az újpesti Hadikikötőben.

„Szentendreiek vagyunk, a városban több katonacsalád él. A csapattagok között is volt olyan, akinek szülei katonák. Látszott is teljesítményükön a katonás nevelés" – mondta az igazgató.

Az „élet a hajón" fantázianevű díjat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ajánlotta fel a harmadik helyezett csapatnak. Hajdu Gábor mérnök ezredestől, az alakulat parancsnokától megtudtuk: pontos időpont még nincsen, de a gyerekek várhatóan augusztus 25-26-át tölthetik el a Hadikikötőben. S hogy milyen programok várnak rájuk? Hajdu ezredes szerint ez legyen egyelőre meglepetés, annyit azonban elárult, hogy a diákok megismerkedhetnek a hadihajós és a tűzszerész munka alapjaival, emellett pedig őrségbe is beosztják őket…

Fotó: Archív