Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határon átnyúló támadássorozatok Afganisztánban és Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 7. 19:18

Fegyveresek százai hatoltak be július 6-án, szerdán Afganisztánból Pakisztánba, több határ menti falut is megtámadva. A helyi milíciákkal vívott tűzharcban legkevesebb öt ember halt meg – jelentette a pakisztáni rendőrség. Eközben második napja tartanak a Pakisztánból behatoló tálib harcosok afganisztáni rendőrposztok elleni támadásai, amelyekben eddig 33 rendőrt és öt civilt öltek meg. A heves határ menti villongások párhuzamosan zajlanak azzal a hadművelettel, amelyet a pakisztáni hadsereg indított vasárnap az ország Afganisztánnal határos, törzsek uralta vidékén, hogy kifüstölje onnan az állam és a biztonsági erők ellen háborút hirdető tálibokat.

Az újabb incidensek csak a legutóbbi hullámát jelentik azoknak a határon átnyúló támadásoknak, amelyek feszültséget teremtettek a két dél-ázsiai ország viszonyában, és mindkét oldalon aláásták az al-Kaida és a tálibok visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket.

Pakisztán már korábban beszámolt arról, hogy az afganisztáni bázisokról érkező szélsőségesek a biztonsági erők és a törzsi rendőrség legalább 55 tagját ölték meg az elmúlt hónapban. Afgán tisztségviselők viszont arra panaszkodtak, hogy Pakisztán május óta rakéták százait lőtte ki Afganisztán keleti területeire, legalább 40 ember halálát okozva.

A nyugat-pakisztáni Felső Dir-i körzet szerdán megtámadott falvaiba félkatonai és rendőrségi alakulatokat vezényeltek erősítésként, hogy a térség törzseinek segítsenek visszaverni a lázadókat – közölte egy helyi rendőri vezető. A rakétavetőkkel, aknavetőkkel és nehéz géppuskákkal is felszerelt szélsőségesek iskolákat és egy mecsetet is felgyújtottak a megtámadott falvakban.

Az afganisztáni lázadók június elején egyszer már végrehajtottak egy hasonló, nagyszabású támadást, s akkor a három napon át tartó harcokban legkevesebb 25 katonát és három civilt öltek meg.

Iszlámábád régóta szorgalmazza, hogy a kabuli vezetés tegyen többet a közös határ ellenőrzéséért, s akadályozza meg a lázadók behatolását. Egyúttal az Egyesült Államokat is felelőssé tette a fejleményekért, miután az elmúlt évben számos amerikai katonát vontak ki Afganisztán keleti feléből, s vezényeltek át a sűrűbben lakott országrészekbe.

Dzsamaluddin Badr, a kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kormányzója közben szerdán arról számolt be, hogy második napja tartanak a Pakisztánból behatoló tálib harcosok afganisztáni rendőrposztok elleni támadásai, amelyekben eddig 33 rendőrt és öt civil vesztette életét.

A kabuli belügyminisztérium szerint a harcok Kámdés körzetében folynak. A tárca a maga részéről a rendőrség veszteségeiről nem közölt adatokat, viszont azt jelentette, hogy az afgán erők által megölt 27 lázadó között “tucatnyi pakisztáni állampolgár van".