Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak és Irán helyreállítja a diplomáciai kapcsolatok „normális szintjét”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 7. 18:15

Irak és Irán szerdán megállapodott, hogy új fejezetet nyit a két ország háborús múlttal terhelt viszonyában és helyreállítja a diplomáciai kapcsolatok „normális szintjét”. Erről Núri al-Máliki iraki miniszterelnök és Mohammad Reza Rahimi iráni első alelnök egyezett meg ez utóbbi háromnapos bagdadi látogatásának első napján. Rahimit népes hivatalos küldöttség kísérte el útjára.

A síita vezetésű iraki kormány és a síita Irán viszonyának szorosabbra fonódása az egyik legfontosabb térségbeli politikai változás azóta, hogy az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta a Szaddám Huszein vezette – a szunnita kisebbség által uralt – Irakot, amely a nyolcvanas években nyolc éven át háborút vívott Iránnal. Az Egyesült Államok arab szövetségesei aggódnak Irán növekvő térségbeli befolyása miatt.

Washingtont pedig külön aggasztja, hogy Irán kapcsolatban áll iraki síita politikai csoportokkal és milíciákkal, miközben a közbiztonság ingatag lábakon áll Irakban, alig fél évvel az amerikai csapatok kivonására szabott év végi határidő lejárta előtt.

Máliki a találkozó alkalmából nyilatkozva köszönetet mondott az iráni küldöttségnek a látogatásért, amely szerinte Teherán és Bagdad azon őszinte óhaját tükrözi, hogy minden szinten javítsák kapcsolataikat.

Rahimi pedig azt üzente „minden irakinak", hogy Iránban „elfelejtették a múlt fájdalmát" és az irániak lélekben az irakiakkal vannak.

Máliki és Rahimi a látogatás alkalmából hat megállapodást írt alá a kétoldalú gazdasági, egészségügyi, technológiai és kulturális kapcsolatok erősítése érdekében. Máliki egyúttal iraki befektetésekre bátorította az iráni vállalatokat.

Máliki tavaly csak egy iráni támogatást élvező iraki síita csoport politikai segítségével tudta megőrizni miniszterelnöki tisztségét.

Az iraki napi áramellátás tíz százaléka Iránból származik. Bagdadban igen gyengén működik az áramszolgáltatás, időnként pedig kormányellenes tüntetésekhez vezet, ha a légkondicionáló berendezések leállása miatt nemcsak a levegő, hanem a közhangulat is valósággal forrongni kezd.