Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióból jöttek – misszióba indulnak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. július 7. 17:12

Közös visszafogadó és kibocsátó ünnepséget rendeztek július hetedikén, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP). Az ünnepségen köszöntötték a Nemzeti Támogató Elem hazatért második váltását (35 fő), az MH ISAF Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport második váltását (18 fő), valamint az elmúlt fél évben Afganisztánban egyéni beosztásban szolgált huszonöt fős állományt. Ugyanakkor elbúcsúztatták azt a négy katonát, akik most készülnek külszolgálatba.

1595921469
Az ünnepségen Baráth István dandártábornok, az MH ÖHP Logisztikai Erők Főnöke, parancsnokhelyettes elismeréseket adott át a külszolgálatból hazatérteknek, majd beszédben köszöntötte a hazatért és a kiutazó állományt.

A dandártábornok kifejtette, hogy magyar haderő missziós szerepvállalásai egyre jobban igazodnak a 21. század biztonságpolitikai kihívásaihoz.

„Az aszimmetrikus hadviselés, a terrorizmus elleni harc megköveteli, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal és flexibilitással lássuk el szövetségi kötelességeinket.
E gondolat szellemében vált indokolttá egy új, a Magyar Honvédség egyre szélesedő afganisztáni szerepvállalását támogató kiszolgáló kontingens létrehozása. Az MH ISAF Nemzeti Támogató Elem műveleti területre történő kitelepítésével zökkenőmentesebbé vált a műveleti területen állomásozó magyar kontingensek, illetve egyéni beosztásokban szolgáló katonák logisztikai ellátása" – mondta Baráth István. Hozzátette: feladataikat az elvárásoknak megfelelően hajtották végre és bebizonyították, hogy „megfelelnek a kihívásoknak, képesek hatékony együttműködésre, mellyel hozzájárultak hazánk pozitív nemzetközi megítélésének erősítéséhez."

1595921469
Az MH ISAF Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport feladataira rátérve a dandártábornok kitért arra, hogy a NATO új afganisztáni stratégiai koncepciójának megfelelően előtérbe kerültek és hangsúlyozott figyelmet kaptak a különböző kiképző- és mentorcsoportok. Ezek feladata az afgán nemzeti haderő tradicionális, speciális és támogató feladatokat végrehajtó egységei műveleti képességének elérését célzó alap- és szakkiképzések szakmai támogatása, mentorálása.

Hallhattuk, hogy ez a mentorcsoport 2010. áprilisától hajtja végre a feladatait, a NATO afganisztáni kiképző misszió – német vezetésű – többnemzeti mentorcsoport (GAFTAG – German Armed Forces Technical Advisory Group) alárendeltségében. A többnemzeti mentorcsoport német, olasz, francia, holland, belga, horvát és természetesen magyar szakemberekből áll, amelynek feladata az afganisztáni haderő feladatait tervező, szervező és végrehajtó tiszti, tiszthelyettesi és legénységi állomány szakmai alap-, át- és továbbképzése.

„A nemzetközi környezet és a feladat diktálta kihívásoknak önök minden szempontból meg tudtak felelni" – értékelt a parancsnokhelyettes. Baráth István szerint a most Afganisztánból hazatérő, ott egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítő katonák is „minden esetben tudásuk legjavát adták, ezzel is öregbítve hazánk hírnevét és a Magyar Honvédség megbecsülését."

A kiutazó állományhoz szólva a logisztikai erők főnöke kiemelte: a Bundeswehr Műveletirányító Parancsnokság Műveletirányító és Művelettervező Törzsében, Potsdamban 2009 márciusától szolgál magyar katona, akinek feladata alapvetően a Magyar Honvédség és a NATO afganisztáni erői közötti, illetve külön felhatalmazás alapján más béketámogató műveletekkel (KFOR, EUFOR, ENSZ, stb.) kapcsolatos feladatok koordinálása. A beosztást most átvevő Herceg Zsolt őrnagy az átadás-átvételt követően feladatkörének megfelelően közvetlen munkakapcsolatot tart majd fenn a Német Védelmi Minisztérium és a Műveletirányító Parancsnokság személyi állományával, együttműködik a parancsnokság és a részlegek állományával, véleményezési, adatszolgáltatási, tájékoztatási és jelentési feladatokban.

1595921470
Az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Misszióban (MINURSO) 2011 augusztus hónapban, az eddig szolgálatot teljesítő állományt Pálfi Béla mérnök százados, Vágner Szabolcs százados, illetve Zentai Károly százados váltják. A dandártábornok elmondta, hogy ez a misszió az Egyesült Nemzetek Szervezete fennhatósága alatt áll, az ott szolgáló katonák fegyvertelenül látják el feladataikat. Feladataik közé tartozik a Nyugat–Szaharában végrehajtásra kerülő népszavazás előkészítése, a marokkói csapatkivonás és a tűzszünet betartásának ellenőrzése.

„Kérem, hogy használják ki a misszió nyújtotta tanulási, szakmai fejlődési lehetőségeket, mert óriási tapasztalatokra tehetnek szert mind elméleti, mind gyakorlati téren. Munkájuk során szorosan együtt kell működniük más nemzetek katonáival. Tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar katonában a segítőkész, szakmailag jól képzett, fegyelmezett békefenntartót lássák" – búcsúzott a kiutazóktól Baráth István.

Fotó: A szerző felvételei