Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiskunlacházára rendelték ki a HAVARIA Laboratóriumot

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 7. 16:41

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező, készenléti szolgálatot ellátó HAVARIA Laboratórium munkacsoportot rendelte ki július 7-én, csütörtökön dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére a kiskunlacházi volt szovjet katonai repülőtérre.

A délelőtt folyamán a repülőtéren dolgozók a főépület egyik helyiségében orosz és nemzetközi jelzésekkel ellátott fiolákat találtak. A feliratok alapján felmerült a gyanú, hogy a fiolák mérgező anyagot tartalmaznak.

A Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság Veszélyhelyzet Felderítő Szolgálat kivonult a helyszínre, de egyértelműen nem tudta azonosítani az anyagokat, ezt követően kérték fel Magyar Honvédség HAVARIA Laboratórium munkacsoportot segítségnyújtásra.

A Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) állományába tartozó laboratórium 15 óra 40 perckor  megkezdte a vizsgálatot.

A labor állománya a kiérkezést követően rövid időn belül (1-2 órán belül) képes azonosítani a megtalált anyagok összetételét, veszélyességük mértékét, valamint információkat szolgáltatni az esetleges további intézkedésekről.