Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiteles, valós pályamodell a katonák számára

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. július 7. 16:33

Csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében tartotta soros ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A tanácskozáson a tárca részéről részt vett dr. Simicskó István parlamenti államtitkár és dr. Szarka Gábor kabinetfőnök, a munkavállalói oldalon pedig megjelentek a Hosz, a Hodosz és a BEOSZ vezetői.

1595921457
A Honvédelmi Minisztérium humánstratégiai koncepcióját ismertette a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum soros ülésén tartott előadásában Szarka Gábor.

Mint a tárca kabinetfőnöke fogalmazott, a tervezett szisztéma – a közszolgálati pályamodell megalkotásával összhangban – új filozófia mentén, új tartalommal teremti meg egy új szolgálati kultúra alapjait. A rendszer fő pillérei között emelte ki a hiteles, valós pályamodellt, a munkaköri követelmények és kompetenciák rendszerét, a személyzetfejlesztést, valamint az illetmény, a juttatások és támogatások rendszerét.

Mint mondta, a tervezet kialakítása során az elsődleges célok közé tartozott, hogy teljesítmény-alapú rendszer jöjjön létre véletlenszerű előmenetelek nélkül.

A kabinetfőnök hangsúlyozta: az egyik legfontosabb pont, hogy hiteles pályaképet nyújtsanak a katonáknak a pályaháló meghatározott pontjaihoz rendelt kompetenciákkal, egyértelmű szervezeti elvárásokkal, beazonosítható döntési csomópontokkal és rendszeres megmérettetéssel.

1595921457
A pályamodellek között Szarka Gábor külön beszélt a klasszikus katonai – azaz hivatásos – és speciális szakmai – vagyis szerződéses – modellekről, és szót ejtett a pályamodell tárcán belüli, illetve tárcán kívüli garanciális elemeiről is. Az előbbi kategóriában említette meg a könnyített szolgálatot, a nyugdíj előtti rendelkezési állományt, a más jogviszonyban való továbbfoglalkoztatást, illetve a veterán programot.

A tárcán kívüli garanciális elemek között sorolta fel a közigazgatási tartalékállomány létét, a meghatározott ideig járó juttatásokat és a szerződéses állomány elhelyezkedési támogatását.

A kabinetfőnök hangsúlyozta, hogy a teljesítményértékelés rendszere is átalakul: minden szinten megnő az objektív tényezők szerepe, új elemként pedig belép a minősítő vizsga, amely az összesített teljesítményértékeléssel együtt a szakmai rangsorok alapjait képezi majd. A szisztéma egyik kulcsfontosságú eleme a létrehozandó Értékelési és Vizsgaközpont lesz, itt döntenek majd a rangsorolás kérdéseiben is.

Szarka Gábor szót ejtett a munkaköri és beosztási követelmények rendszeréről, illetve kiemelte: a személyzetfejlesztésre is fokozott hangsúlyt fektetnek majd a jövőben például a szakmai tanfolyamok rendszerének megerősítése által. Mint mondta, a fenti elemek révén a jelenleg a rendfokozatok terén érvényesülő “torz piramis" is korrigálható lesz a jövőre nézve.

1595921458
Az illetmény, illetve a juttatások és támogatások kérdéséről a kabinetfőnök alapvető fontosságúként emelte ki a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználását, illetve a szervezeti elvárásokat közvetítő ösztönzőrendszer kialakítását. Átalakítás előtt áll a pótlékok rendszere is, a juttatások, támogatások rendszerét pedig a tervek értelmében komplex módon működtetnék. A szisztémának szintén lényegi eleme a rekonverziós rendszer átalakítása. Mint Szarka Gábor rámutatott, a fent vázolt rendszer alapjait a korszerű humán informatikai rendszer képezné, amely önkiszolgálói modulként, a vezetői információs rendszert támogatva működne.

A HÉF ülésén a koncepció ismertetését megelőzően szó esett a lakhatási támogatások rendszeréről is. A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői egyetértettek abban, hogy a jelenleg a tárca tulajdonában, kezelésében lévő lakásállomány igen nagy, a 3929 ingatlan fenntartása sokba kerül, és bizonyos esetekben célszerűtlen is, mivel az adott területeken már nem működnek helyőrségek. Lakástámogatási téren a természetbeni juttatások rendszerének átalakítása, a pénzbeli juttatások felé történő elmozdulás lehet az egyik lehetséges megoldási út.

Szintén a napirendi pontok között szerepelt a ruházati költségvetés helyzete. Mint Simicskó István rámutatott, a kérdés igen fontos, hiszen a katona egyenruhája szimbólum, amelynek egyszerre kell használhatónak, kényelmesnek lennie, illetve megfelelnie a történelmi tradícióknak. A két oldal képviselői egyetértettek abban, hogy a jelenleg is létező csekkrendszer mára elavulttá vált, és egy webshop kialakítása esetleg hosszabb távú jövőbeli megoldást is jelenthetne a rendszerben meglévő anomáliák rendezésére.

1595921459
 
1595921460
 
1595921461

 Fotó: Galovtsik Gábor