Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

54 óra, 57 versenyző – számtalan kihívás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 19. 7:05

Vízen, hajón, föld felett és föld alatt is versengtek Az 54-es kihívása elnevezésű túlélő-verseny résztvevői október 16-18-a között a Balaton-felvidéken. Az MH 54. Veszprém Radarezred és a Veszprémi Honvéd SE rendezte megmérettetésen idén ötvenheten álltak rajthoz.

Vass Tibor százados, a viadal fő szervezője elmondta: összesen 17 csapat és kilenc egyéni versenyző képviseltette magát ezen a késő őszi versenyen. A hivatásos és tartalékos katonák mellett a rendőrségtől is érkezett versenyző, sőt a KatonaSuli-programban résztvevő diákok csapata is rajthoz állt.

1595961645

„Nehéz dolguk volt a versenyzőknek, már csak azért is, mert a rajt után rögtön hatalmas esőzés kezdődött. Az indulóknak teljes menetfelszerelésben kellett menetelniük és természetesen az éjszakákat is a szabadban töltötték – nyilatkozta a százados.

Noha az idei „kihíváson" a korábbiakhoz képest valamivel kisebb távolságot kellett megtenni (körülbelül 90 kilométert), de a minimális pihenés és a teljes menetfelszerelés úgymond megfelelően ellensúlyozta mindezt.
A viadal utolsó napján a zánkai Új Nemzedék Központban is komoly próbákat kellett teljesíteniük a versenyzőknek: tájfutás, magasból ereszkedés és tűzgyújtás is szerepelt a leküzdendő akadályok között.

1595961645

Az 54-es kihívását – amelynek fővédnöke Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa volt – végül egyéniben Domán Gábor nyerte, megelőzve az ezüstérmes Kakasi Dominik rendőr őrmestert, és a harmadik helyen végzett Hortoványi András törzsőrmestert. A csapatversenyben az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái (Paksi Sándor főhadnagy, Gál Tamás törzsőrmester és Bogdán Tibor szakaszvezető) győztek. A dobogó második fokára az MH Ludovika Zászlóalj csapata állhatott fel, míg a harmadik helyet a várpalotai „Bakonyi Poroszkálók" szerezték meg.

1595961645

Fotó: Szabó Péter Dániel