Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bajtársak emlékére gyúltak mécsesek

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 31. 7:03

A halottak napja alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál is kegyelettel emlékeztek az elhunyt bajtársakra. (Összeállításunk folyamatosan frissül!)

Veszprém

A város katonatemetőiben nyugvó bajtársaikra emlékeztek a városban települt katonai alakulatok és szervezetek képviselői halottak napja alkalmából, október 30-án, pénteken.
„Halottainkra való emlékezés arra is jó alkalom, hogy saját lelkünkben is megerősödjön bennünk az öröklét hite" – emlékeztette a jelenlévőket az Alsóvárosi temetőben megtartott megemlékezésen Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész.

1596003308

Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész úgy fogalmazott: a halottak napján a sírok ápolása közben saját lelkünket is ápoljuk.
„Mindig meghatóak a temetőkben tett látogatások, mert ilyenkor emlékek idéződnek fel. Isten tanítása szerint nagyobb szeretete nincs annak, mint aki a legdrágábbat; az életét áldozza fel bajtársaiért – ahogyan ezt tették az első világháború hősei is. Ma rájuk emlékezünk" – mondta a tábori lelkész.

1596003308

A hősök emlékművénél közös koszorút helyezett el Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, és Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

1596003309

A „királynék városában" települt alakulatok és szervezetek képviselői a Vámosi úti és a Dózsavárosi temetőben is fejet hajtottak a temetőkben nyugvó bajtársaik emléke előtt. A megemlékezéseken közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém.

Szöveg és fotó: Kálmánfi Gábor


* * *




Budapest

A halottak napja alkalmából koszorúval és mécsessel emlékeztek az egykor Budapesten szolgálatot teljesítő katonákra a rákoskeresztúri Új köztemetőben, október 30-án, pénteken.
Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka, Nagy Gyula őrnagy az 1. Katonai Igazgatási Központ kegyeleti részleg vezetője és Balog Sándor főtörzszászlós, a szervezet vezénylő zászlósa közösen emlékeztek az egykori bajtársakra.

1596003309

A megemlékezést az egykori kétszeres sportlövő olimpiai bajnok, Takács Károly nyugállományú alezredes sírjánál kezdték, majd Knakker József nyugállományú ezredes, ezután pedig Nagy János alezredes nyughelyénél helyezték el a kegyelet virágait, majd egy-egy mécses meggyújtásával és katonai tiszteletadással emlékeztek egykori bajtársaink sírjánál.

Az MH HKNYP egyik feladata a katonasírokról való gondoskodás, emiatt a szervezet munkatársai egész évben, országszerte járják a temetőket, leróják tiszteletüket a Magyar Honvédség halottjai előtt. A szervezet munkatársai nemcsak tisztelegnek az egykori katonák nyughelyeinél, de ahol szükséges eltakarítják a faleveleket, megtisztogatják sírjaikat. Előfordul, hogy a sírok állapota nem megfelelő, hiszen nem minden elhunyt katona sírjáról tud gondoskodni hozzátartozója, de akad, akinek egyáltalán nincs már élő leszármazottja, így ezekről a nyughelyekről az MH HKNYP munkatársai gondoskodnak.

1596003310

Szöveg és fotó: Ifju Tímea főhadnagy


* * *




Debrecen

Koszorúzással emlékeztek meg a Hajdú-Bihar megyében nyugvó egykori bajtársakról október 29-30-án az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ Érdekvédelmi Részlegének munkatársai, valamint az elhunytak hozzátartozói.

Idén Hajdúdorogon, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Monostorpályiban és Debrecenben, összesen tizennyolc sírra helyezték el a megemlékezés virágait.

A megemlékezésen Gulyás Szabolcs főhadnagy, a központ érdekvédelmi részlegének megbízott vezetője, valamint az elhunytak özvegyei, árvái, szülei és a közvetlen családtagjai közösen helyezték el a koszorúkat.

1596003310

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy
Fotó: Gulyás Szabolcs főhadnagy


* * *




Szentendre

A szentendrei Köztemetőben nyugvó Petzelt József honvédtiszt, hadmérnök és egyetemi tanár, az első Magyar Hadi Főtanoda egyik vezetője sírján helyezett el koszorút az MH Altiszti Akadémia állománya nevében Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka október 30-án, pénteken. Az akadémia katonái mécseseket helyeztek el a temetőben lévő szovjet sírokon is.

1596003310

A mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott gyertyagyújtáson Horváth Kornél hadnagy katolikus tábori lelkész, az alakulat lelki pásztora mondta el a halottak napjához kötődő gondolatait.

A temetőben lévő katonasírok nem csak ilyenkor fontosak a Szentendrén szolgáló katonáknak: évente többször teszik rendbe a sírokat, hozzák helyre a megrongálódott korlátokat, gyomlálják ki a gazokat a katonai sírhelyek körül. Utoljára néhány héttel ezelőtt az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam töltött el egy délelőttöt a városi temetőben, hogy szebbé tegye az itt nyugvó katonák sírját.

1596003311


Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy


* * *




Kiskunhalas

A hagyományőrzéssel foglalkozó Pásztortűz Egyesület szervezésében, a római katolikus temetőben november 1-jén, vasárnap emlékeztek meg a hősi halott katonákról. Száz éve a városból is ezrével soroztak be férfiakat katonának, közülük közel ezren estek el a harcokban.

A Hősök keresztjénél dr. Finta József plébános mondott áldást a halottakért, majd dr. Vladár Károly népzenész katonadalokkal emlékezett az áldozatokra. Az első világháborús parcellánál az egyházi áldást követően Végső István történész, az egyesület elnöke beszélt a hősi sírtábla és az ott nyugvók történetéről. A rendezvény közös gyertyagyújtással zárult.

1596003311

Szöveg: honvedelem.hu

Fotó: Pásztortűz Egyesület


* * *




Csongrád

A halottak napja alkalmával a város önkormányzatának vezetői, a pártok, az intézmények és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az első és második világháborús emlékműveket. A temetőben lévő hősi halottak keresztje előtt, ugyancsak koszorúzással hajtottak fejet a hősök előtt.

A város önkormányzata a temetőben nyugvó 175, a második világháborúban hősi halált halt magyar katona sírját gondozza, és a halottak napja alkalmából minden sírra koszorút helyeztek.

1596003312

Szöveg: Martini János nyugállományú zászlós
Fotó: Révész Gábor


* * *




Székesfehérvár

Gyertyagyújtással emlékezett halottaira a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred október 30-án, pénteken.
Nemcsak az Alba Regia laktanya imatermében gyúltak fel az emlékezés fényei, az alakulat képviselői a Palotai úti Hosszútemetőben, és a Béla úti köztemetőben is tisztelegtek hősi halottak előtt.

Kegyelettel emlékeztek Say Viktor cs. kir. altábornagyra (1829-1902), 1848-as szabadságharcosra; és Pour Gyula cs. kir. honvéd századosra (1877-1916), a székesfehérvári 17-es Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred legnépszerűbb, legendás hírű zászlóaljparancsnokára. Továbbá lerótták kegyeletüket vitéz Hollósy Kuthy László altábornagy sírjánál (1896-1979) is, aki a 13. könnyű hadosztály parancsnokaként harcolt Don mellett, később az 1. magyar hadsereg III. hadtestének parancsnokaként védte Kárpátalját.

Nemcsak a Székesfehérvárhoz kötődő hősi halottak és az egykori bajtársak emlékére gyúltak a mécsesek, hiszen az alakulat katonái évről évre több hivatalos megemlékezésen is részt vesznek.

1596003312

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Németh Miklós


* * *




Győr

Több halottak nap megemlékezésen is részt vettek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az elmúlt napokban. Jelen voltak a városi önkormányzat által szervezett ünnepségen, a nádorvárosi köztemetőben, ahol Fekete Dávid alpolgármester mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az ezred koszorúját a – Deim Pál alkotta – Hősi halottak emlékműnél.

1596003313

Az alakulat saját megemlékezésén az ezred vezető beosztású katonái – Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével – rótták le kegyeletüket az egykori bajtársaik emléke előtt a kopjafánál.

A győri ezred közreműködésével megrendezendő halottak napi megemlékezések november 5-én érnek véget Vas megyében, az ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben, ahol dr. Veres András, a Szombathelyi Megyés Püspöki Kar elnökének, továbbá az Orosz Föderáció, Olaszország, Románia, valamint a Szerb Köztársaság képviselői jelenlétében ökumenikus liturgia szól majd a második világháborús hadifogoly-áldozatok emlékéért.

1596003313

Szöveg és fotó: Sályi Gergő törzsőrmester


* * *




Szeged

A halottak napja alkalmából a Szegedi Bajtársi Klub a Belvárosi temetőben, az első világháborús Hősök keresztjénél tartott megemlékezést november elsején. Csepi László nyugállományú őrnagy, a klub elnökének köszöntője után Artur Prenkiewicz atya, felsőváros plébánosa kért áldást és mondott imát az elesettek lelki üdvéért. A társadalmi szervezetek képviselői mellett Lele András őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Iroda parancsnokhelyettese, illetve Sinyi Imre nyugállományú ezredes, a klub képviselője is elhelyezte koszorúját az emlékműnél. A megemlékezés a második világháborús emlékműnél folytatódott.

1596003313

Szöveg és fotó: Joó Edit