Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balaton közepéről a Badacsony csodálatos látvány…

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2013. augusztus 14. 7:59

Az előző napon részt vett az „Úszó Erőd” katonai táborának felépítésében, majd július 20-án a katonák között a legjobb idővel érte el a balatonboglári partot Kopecsni Attila őrmester, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Támogató Zászlóaljának altisztje. 1 óra 37 perc 36 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megtegye az 5200 méteres távot. Ezzel az időeredménnyel a 129. helyen végzett a több mint 7700 fős mezőnyben.

Őrmester úr, mikor kezdett el úszni?

Gyerekkoromban kezdtem az úszást, nagyjából 14 éve. Versenyszerűen úsztam, amit 3 éve hagytam abba. Azóta ha tehetem, lejárok strandra, de itt, Budapesten nem igazán tudom megoldani. Ha vízparti településen járok, akkor mindig kihasználom a lehetőséget.

Szokott folyami úszáson is részt venni?

Igen, egyszer már részt vettem Duna-átúszáson, az is nagy élmény. Sodrásban tud igazán megtanulni úszni az ember.

1595958352

Hogyan készült fel a Balaton-átúszásra?

Az egész történet tavaly júniusban kezdődött. Szentendrén altiszti hallgatóként a foglalkozások után lejártunk úszni a társaimmal, és már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy át kellene úszni a Balatont. Láttuk, hogy van „Úszó Erőd", ami nagyon tetszett. Aztán úgy alakult, hogy az altisztavatás egybeesett a Balaton-átúszás napjával, ezért mégsem tudtunk részt venni, de tudtuk, hogy idén is lesz átúszás.
Az avatás után az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz kerültem. Az úszás iránti szenvedélyem megmaradt, viszont uszodahasználati lehetőség nem volt, ezért a felkészülés nehézkesebbé vált. Tavasszal a század vezénylőzászlósunk, Varga Zoltán zászlós felajánlotta, hogy elvisz úszni a társaimmal. Két-három alkalommal jutottunk el az uszodába, és megbeszéltük, hogy idén átússzuk a Balatont. Mivel rendszeres uszodahasználatra továbbra sem volt lehetőség, főként szárazföldi erőnléti edzésekkel, futással készültünk a megmérettetésre.

Hogyan zajlott az átúszás?

Aznap reggel Balatonboglárról áthajóztunk Révfülöpre, ahol megtörtént az eligazítás, a nevezés. Az egészségügyi vizsgálat is gyorsan lezajlott, mert szerencsére a dandár saját orvosához kerültem. 10 órától kezdtük meg az úszást. A táv közel 90 százalékát egy volt úszótársammal együtt tettem meg. A célba éréskor az időeredményem 1 óra 37 perc lett, ezt ennyi felkészülés mellett jónak ítélem. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a Balaton-átúszást, mert a Balaton közepéről átnézni a Badacsonyra csodálatos látvány. Az érkezéskor várt minket a finom babgulyás, és a táborban volt lehetőség pihenni is.

1595958352

Milyen úszásnemben úszott?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy egy úszásnemben ússzon, aki nem gyakorlott úszó, így nagyobb eséllyel lehet elkerülni az izomgörcsöket. Az én esetemben erről nem volt szó, így én váltogattam az úszásnemeket. Elindultam gyorsúszásban, aztán amikor éreztem, hogy kicsit nehezebben megy a mozgás, akkor váltottam hátúszásra, mellúszásra, így tudtam közben pihenni is.

Korábban is átúszta már a Balatont?

Igen, ez volt a negyedik átúszásom. Voltak már jobb eredményeim is, de akkor lényegesen többet tudtam úszni előtte. A korábbi legjobb időm 1 óra 30 perc volt.

Tervezi, hogy részt vesz hasonló vizes megmérettetésen?

Igen, az októberre tervezett MH-úszóbajnokságon is szeretnék részt venni, bár uszoda hiányában a felkészülés nem lesz könnyű. S természetesen ameddig a Magyar Honvédségben szolgálok, szeretnék minden alkalommal részt venni az „Úszó Erőd"-ben, mert nagyon jó kezdeményezésnek tartom.

1595958353

Fotó: a szerző felvétele és archív