Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság költségvetése

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. június 13. 15:33

Európai és magyar szempontból egyaránt fontos döntés a honvédség iraki szerepvállalásának meghosszabbítása és kibővítése, a 2018-as honvédelmi költségvetésből pedig a katonák illetményének emelésére és fejlesztésekre egyaránt jut forrás – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 13-án, Budapesten.

Sajtótájékoztatót tartott a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában Vargha Tamás. A parlamenti államtitkár az Országgyűlés keddi, az iraki koalíciós műveletekben vállalt magyar szerepvállalás meghosszabbításáról és kibővítéséről szóló döntésről elmondta: a kormány következetesen képviseli azt a meggyőződését, hogy a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és elkötelezett az illegális és tömeges bevándorlással érkező terrorizmus elleni fellépés iránt. A kabinet álláspontja szerint az illegális bevándorlókat Magyarország és Európa határain kívül kell tartani, és azokban az országokban kell rendnek lennie, ahonnan érkeznek. Hozzátette: a mi felelősségünk, hogy ezek az országok ismét élhetőek legyenek, ezért is veszünk részt mintegy hatvan ország társaságában az Iszlám Állam elleni koalícióban.

Vargha Tamás megköszönte a katonák helytállását az iraki műveletekben, és kiemelte: a résztvevők fokozni akarják a szerepvállalásukat, ezért különösen fontos az Országgyűlés mai döntése, amellyel 2019. december 31-ig kétharmados felhatalmazással meghosszabbította a magyar kontingens mandátumát. Ezzel együtt, a koalíciós partnerek erőfeszítéseivel együtt mi is fokozzuk szerepvállalásunkat, és 150-ről 200 főre emeljük a kontingens maximális létszámát, ami igen fontos döntés Magyarország és Európa biztonsága szempontjából.

1596034213

Középpontban a katona

A jövő évi honvédelmi büdzséről szólva a miniszterhelyettes elmondta: a 2018-as honvédelmi költségvetés a biztonság megőrzésére épül. A korábbi kormánydöntés értelmében, GDP-arányosan minden évben 0,1 százalékkal növekszik a haderő költségvetése, amely a következő esztendőben mintegy 428 milliárd forint lesz, vagyis meghaladja a bruttó hazai termék 1 százalékát. Ugyanakkor, mint Vargha Tamás hangsúlyozta, nem mindegy, hogy mire költjük ezt az összeget: jövőre már több mint 90 milliárd forint jut a honvédség fejlesztésére, ami egészséges és jó aránynak mondható. A magyar katonák emellett továbbra is részt vesznek a határvédelmi feladatokban és segítik a rendőrök munkáját: e feladatok ellátására mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre.

Vargha Tamás kiemelte: a katona, az ember, a honvéd az első, így folytatódik a megkezdett illetményemelés, és jövőre újabb 5 százalékkal nő a katonák fizetése. Mindennek eredményeként 2016 és 2019 között mindösszesen 50 százalékkal emelkedik az illetmény. Konkrét példával érzékeltetve a helyzetet, miközben a legénységi állományban szolgálók 2010-ben átlagosan bruttó 138 ezer, 2018-ban már bruttó 215 ezer forintot keresnek majd, míg egy pályakezdő, felsőfokú végzettséggel rendelkező tiszt illetménye a 2010-es 206 ezer forinttal szemben jövőre már 363 ezer forint lesz. Emellett tovább folytatódik a munkakörülmények javítása is: laktanya-fejlesztési munkálatok indulnak Hódmezővásárhelyen, Tatán és Szolnokon is. Az egyéni felszerelések javítása sem áll le: mint a honvedelem.hu érdeklődésére a parlamenti államtitkár elmondta, az új egyenruhák bevezetése 2018-ban is megy tovább, ezen a téren alapelv, hogy egyidejűleg mindig egy-egy komplett alakulat szintjén cseréljék a ruházatot.

Cél a 2 százalék

2018-ban is folytatódik az önkéntes tartalékos rendszer területvédelmi alapú átszervezése és fejlesztése: a cél, hogy hosszabb távon mind a 197 járásban működjön önkéntes tartalékos egység. Mindebben az év elején megalakult Honvédelmi Sportszövetség is fontos szerepet tölthet be. A büdzsében az elmúlt huszonöt év legátfogóbb és legkomplexebb honvédelmi és haderő-fejlesztési programja, a Zrínyi 2026 költségvetése is benne van: ennek célja, hogy tíz-tizenkét év távlatában a Magyar Honvédség a térség egyik meghatározó hadereje legyen, erősítve a NATO-t és Európa közös védelmét is. A májusi brüsszeli NATO-minicsúcson elhangzottak szellemében, az éves 0,1 százalékos vállalással az a cél, hogy 2024 környékére a magyar védelmi költségvetés a sokat emlegetett, 2 százalékos szövetségi ajánlás környékén legyen. A mostani büdzsé nagyon komoly, megfontolt és alapos lépés e cél elérése érdekében – szögezte le a parlamenti államtitkár.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária