Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelme ecsettel is kifejezhető

Szöveg: Takács Vivien |  2016. április 13. 18:48

Katonafestők címmel nyílt kiállítás az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatósága, valamint az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja szervezésében Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban április 11-én, hétfőn. A tárlaton hét nyugállományú katona műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

1596011758

A tárlat megnyitóján Nagy Gyula nyugállományú ezredes, a klub elnöke elmondta: a kiállított művészek valamennyien a Magyar Honvédség, illetve korábban a Magyar Néphadsereg kötelékében dolgoztak, és onnét kerültek nyugállományba, így lettek a klub különböző tagozatainak tagjai. „A alkotókban közös, hogy az igazi kiteljesedés, az igazi forma és színvilág kialakulása aktív fegyvernemi szolgálatuk időszakában valósult meg" – hangsúlyozta Nagy Gyula, hozzátéve: „megmutatták, hogy a haza védelme, az élet szeretete, a békesség időként grafittal, ecsettel is be- illetve kimutatható. Mindezt a családi elfoglaltságuk mellett, kevés szabad idejükben tették maguk, valamint a közösség képzőművészeti tájékozottságának az érdekében is."

A klub elnöke kiemelte: évente biztosítanak lehetőséget új alkotók számára. Most is ezt tették Bartha Ildikóval, a Nőtagozat tagjával. Ildikó a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: nagyon boldog, hogy részt vehet élete első kiállításán. A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Főosztályának egykori titkárnője gyerekkora óta fest és rajzol. 2006 óta foglalkozik komolyabban a festészettel, több képzőművészeti táborban is részt vett.

1596011758

„Édesapám katona állatorvos volt, és miután leszerelt a honvédségtől, telivérménesekben dolgozott tovább. Hét évig voltunk a Kerteskői Ménesben, majd 1960 nyarán a Dióspusztai Ménesbe költöztünk, ahol huszonhárom évig éltünk" – mondta. Elárulta: kedvenc témája természetesen a ló, a lovak, amelyeket grafikákon, olajfestményeken és akvarelleken örökít meg.

Az április 24-ig nyitva tartó tárlaton Morschhauser Miklós, S. Kacsó Róza és Németh András alkotásai mellett Bartha Ildikó, Tiszttartó Edit, Kolossváry Miklós és Pánczél Zoltán festményeit is megcsodálhatják az érdeklődők.

1596011758


Fotó: Rácz Tünde