Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A humánszolgálat kulcsfontosságú a honvédségben

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. április 14. 11:26

„Kiemelt jelentősége van a Magyar Honvédség humánszolgálati szakállományának a hadseregben. A munkájukat emberközpontú szemlélettel, empátiával és alázattal kell, hogy végezzék” – mondta Bozó Tibor dandártábornok április 12-én, kedden Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián tartott továbbképzésen.

1596011767

Az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a honvédség humánszolgálati szakállományának éves szakmai továbbképzésén tartott előadásában hangsúlyozta: a szolgálat munkatársainak jelentős szerepük van például a hadseregbe frissen belépő civilek segítésében, hiszen sokakat valóságos sokként érhet az új közeg. A katonai szocializáció ugyanis teljesen eltér a civil életben megszokottól: az egyén helyett a közösséget helyezi előtérbe. Ezért nagyon fontosak az új honvédeket érő első benyomások, és ebben nagy felelőssége van a humánszolgálatnak is. Szerinte katonásnak, keménynek, de emberségesnek kell lenni a katonákkal, így kialakulhat bennük a bizalom a honvédség felé.

A parancsnok kulcsfontosságúnak nevezve a humánszolgálatot, megjegyezte, hogy a legfontosabb az emberközpontú szemlélet például a nyugállományú katonák problémáinak kezelésekor, és hangsúlyt kell fektetni az ügyek gyors intézésére is.

1596011767

A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség által szervezett rendezvényen Szabó József ezredes, a főnökség humánszolgálati osztályának osztályvezetője arról beszélt, nagy hangsúlyt kell fektetni a humánszolgálat továbbképzésére, annak érdekében, hogy a katonák elégedettségi indexe tovább javuljon. „Közvetlenül, közvetetten ez a szolgálat hozzá tud járulni a honvédség megtartóképességének javulásához" – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolgálat munkatársainak hozzáállása a katonák problémáihoz, hiszen sok ügy megismételhetetlen, utólag már nincs mód a korrigálásra.

1596011767

A helyszínen kiosztott háttéranyag szerint a továbbképzés helyszínének kiválasztásakor a szervezők tekintettel voltak arra, hogy a katonai szervezetnél tavaly kialakították az Integrált Ügyfélszolgálati Irodát, amelyet a résztvevők meg is tekinthettek, és megismerhették az átadás óta eltelt időszak tapasztalatait.

A szakmai program során előadások hangzottak el például a személyi állomány élet- és munkakörülményeinek helyzetével, a kegyeleti gondoskodás megvalósulásával és az MH Szociálpolitikai Közalapítvány segélyezési rendszerével kapcsolatban.

Fotó: Dévényi Veronika

Címkékaltiszt