Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeomolhat a szíriai tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 14. 10:23

A szíriai tűzszünet összeomlásához és a genfi béketárgyalások meghiúsulásához vezethet, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat kiterjedt offenzívát indított az észak-szíriai Aleppó és a Damaszkusz környékén fekvő Kelet-Gúta térségében – nehezményezte április 12-én, kedden a francia külügyminisztérium szóvivője.

Romain Nadal egy sajtótájékoztatón azt mondta, Franciaország aggodalommal figyeli az elmúlt néhány napban az erőszak ismételt fokozódását. „Párizs felhívja a figyelmet arra, hogy a rezsim és szövetségeseinek támadássorozatai Aleppó és Kelet-Gúta környékén fenyegetést jelentenek a fegyvernyugvásra" – szögezte le.

Nadal hozzátette, a kormányzat és támogatói lesznek a felelősek az újabb humanitárius válság kialakulásáért és a szíriaiak közötti tárgyalások zátonyra futásáért. Az ENSZ égisze alatt megtartott genfi béketárgyalások következő fordulóját szerdára tűzték ki a felek. A megbeszélések célja az ENSZ szándékai szerint az, hogy a nyár végéig sikerüljön megállapodni a politikai átmenetről, majd egy éven belül parlamenti és elnökválasztást tartsanak Szíriában.

„A szíriaiak közti tárgyalások újrakezdése előtti napon Franciaország annak szükségességére emlékeztet, a feleknek jóhiszeműen kellene tárgyalóasztalhoz ülniük, hogy sikerülhessen egy átmeneti szerv felállítása, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es határozatával összhangban lehetővé tenné a szíriaiaknak az új alkotmány kidolgozását és választások megrendezését" – fejtette ki a szóvivő.

Franciaország és több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Damaszkusz megsértette a Washington és Moszkva megegyezése nyomán, február 27-én életbe lépett fegyvernyugvást.
A közel-keleti országban dúló, véres polgárháború az elmúlt években több mint 270 ezer ember halálát okozta, és milliók váltak földönfutóvá.