Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. április 14. 9:20

Minden feltétel adott a „Toborzó Országfutás 2016” Bács-Kiskun megyei szakaszának eredményes teljesítéséhez. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársai – tizenegy települését érintve – kétszer két nap alatt 231 kilométert futnak majd a stafétával az ország legnagyobb megyéjében.

Április 26-án este nyolckor fog megérkezni a „Toborzó Országfutás 2016" stafétája Kecskemét főterére, másnap délelőtt aztán Jakabszállás, Fülöpjakab és – Kunszállás közigazgatási határát érintve – Kiskunfélegyháza, majd délután Pálmonostora lakóit köszöntik a futók. A stafétavivők és kísérőik április 29-én Zsanán és Kiskunhalason, délután pedig Jánoshalmán, Csávolyon és Bácsbokodon terveznek megállni egy-egy rövidke pihenőre. A staféta Bács-Kiskun megyei utolsó állomására, Bajára május 2-án, reggel nyolc órakor érkezik majd.

1596011764

Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a vezetője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az egész országot megmozgató látványos rendezvény célja a katonai hivatás, a sport népszerűsítése, a civil lakosság és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítése. Emellett a szervezők a helyi lakossággal közösen kívánnak megemlékezni a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről, a katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért. Ugyanakkor a 2016 kilométeres táv megtételével az ötkarikás játékokra készülő magyar olimpiai csapat tagjai előtti tiszteletüket is kifejezik. Éppen ezért szeretnék, ha az érintett városok és községek belterületén minél több civil is csatlakozna a futókhoz.

A rendezvényt a városi rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályainak munkatársai biztosítják, a stafétavivőket és kísérőiket Bács-Kiskun megyében minden helyszínen a települések vezetői fogadják majd. Az „Országfutás" résztvevői Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason megkoszorúzzák a katonahősök emlékműveit, kísérőrendezvényként pedig Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason és Jánoshalmán toborzópontok várják majd a katonai pálya és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat vállalásának feltételei iránt érdeklődőket.

Bács-Kiskunban a legnagyobb toborzórendezvény délután öt órától este fél kilencig Kecskemét főterén lesz. Itt az érdeklődők többek közt egy statikus bemutató keretében megismerkedhetnek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis különböző haditechnikai eszközeivel, a repüléshez kapcsolódó felszereléseivel, az MH Légijármű Javítóüzem egy katapultülést és egy MiG-29-es vadászgép kabinját állítja majd ki, kitelepül az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézete valamint az Országos Vérellátó Szolgálat egy véradó kamionnal, bemutatót tart az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara, lesznek hagyományőrzők, illetve egy repülőgép-szimulátorba is be lehet majd ülni.

1596011765

A programok egyeztetése, a szükséges engedélyek beszerzése hetekkel ezelőtt kezdődött. Durgó százados és munkatársai több önkormányzati bizottság ülésén vettek részt – minden testület és hivatal maximális támogatta a váltófutással kapcsolatos terveiket. Megkapták a rendezvények által érintett egyházak hozzájárulását is, a staféta útvonalának biztosításából adódó közös feladatokat pedig valamennyi rendőrkapitánysággal pontosították.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai mellett az iroda önkéntes műveleti tartalékos katonái is részt vesznek majd a futásban. A stafétát Durgó Tamás, Gáldonyi Sándor századosok, Parádi Gyöngyi, Kollár Ernő főtörzsőrmesterek, Borbély Attila, Lénárt András, Mészáros József, Juhász Imre, Lunger Zoltán tartalékos alezredesek, Szabó Melinda t. törzszászlós, Polgár Attila t. főtörzsőrmester, Szabó Tibor Heródek Márton, Katona Norbert t. szakaszvezetők és Szücsné Hatvani Klaudia közalkalmazott fogják vinni.

A „Toborzó Országfutás 2016" kecskeméti szakaszán a staféta kísérőjének mintegy hatvan középiskolás diák már jelentkezett is. Ők a Gáspár András Szakközépiskola 9., 10. és 11. rendészeti osztályaiban választható érettségi tárgyként tanulják a katonai alapismereteket. Tanáraik: Szabó János nyugállományú ezredes, Durgó Tamás, Gáldonyi Sándor századosok és Lassú Gábor.

1596011765


Fotó: a szerző felvételei