Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kihívások éve – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 4. 7:09

Oroszország, Közel-Kelet, Észak-Afrika: az idén is számos kihívás áll a NATO előtt, amelyekre valamilyen formában reagálnia kell. Minderről Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára beszélt magazinunknak.

1596009681
Párizzsal, illetve a kiemelt német és belga terrorfenyegetettséggel végződött az előző esztendő, az idei pedig Isztambulban és Jakartában is merényletekkel indult. Tehát 2016 sem tűnik sokkal egyszerűbb évnek, mint a tavalyi volt…

Valóban, úgy kezdődik az idei esztendő, ahogy az előző véget ért, és ebben sajnos semmi meglepő nincs: a biztonságpolitikai előrejelzések azt mutatják, hogy 2016-ban csak fokozódni fog ez a fajta küzdelem. Jelenleg a NATO-t – vagy ha úgy tetszik: a Nyugatot, s ezáltal Magyarországot is – Oroszország felől, a Közel-Keletről, illetve Észak-Afrika irányából érik kihívások. Ezek persze eltérő jellegűek, így eltérő válaszokat és katonai képességeket is igényelnek, de mivel nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megválaszthassuk, melyikkel foglalkozzunk, mindegyikre reagálnunk kell. Minderről a 2014. évi walesi NATO-csúcson is megállapodás született, idén nyáron, a varsói csúcstalálkozón pedig azt fogjuk megvizsgálni, hogy miként hajtottuk végre az ott meghatározott intézkedéseket, illetve szükség van-e további döntésekre. Természetesen, ha a helyzet úgy kívánja, az észak-atlanti szövetség vagy az egyes államok már a csúcs előtt reagálnak az őket érő kihívásokra.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én, pénteken megjelenő számában!)