Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A köz szolgálata egyben a haza szolgálata

Szöveg: Révész Béla |  2015. november 17. 13:20

Augusztusi önkéntes műveleti tartalékosi esküjük után Banai Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát tartalékos főhadnaggyá, Bathó György titkárságvezetőt pedig tartalékos hadnaggyá léptette elő Simicskó István honvédelmi miniszter november 17-én, kedden.

A jogszabályok értelmében állami vezető sokáig nem jelentkezhetett tartalékos katonának. Amikor a honvédelmi tárca a tartalékos rendszer átalakításába kezdett, ez a lehetőség is adott lett. Ezt használta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és irodavezetője, akik mindketten jelentkeztek az önkéntes tartalékosok közé.

1596004017

Az államtitkárra is ugyanazok a követelmények vonatkoztak, mint bárki másra: alkalmassági teszteken és orvosi vizsgálatokon vett részt, majd Szentendrén az MH Altiszti Akadémián teljesítette a kiképzést, ahol kétszázötven társával együtt tette le katonaesküjét augusztus 7-én. Banai Péter a honvedelem.hu-nak akkor elmondta: kötődése a honvédelemhez történelmi gyökerekkel rendelkezik. „Négy dédapámból három is harcolt az első világháborúban. Egyikük elesett, a másikat hadifogságba hurcolták. De még ennél is régebbre tekinthetek vissza, hiszen a fáma szerint családom tagjai az 1848/49-es szabadságharc alatt is aktív támogatói voltak az akkori eseményeknek. Egyértelmű volt számomra, hogy amint a jogszabályi háttér lehetővé teszi, jelentkezem önkéntesnek. Erre most nyílt lehetőség, éltem vele."

1596004018

A szerdai előléptetési ünnepségen – amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, valamint Dankó István, a tárca közigazgatási államtitkára is – az indoklásban elhangzott, hogy a két tartalékos katona esetében figyelembe vették felsőfokú diplomáikat és civil pozíciójukat is. A honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte: az NGM államtitkára és az irodavezetője rendkívül fontos közigazgatási munkát végez, a Magyar Honvédségnek pedig érdeke, hogy tevékenységét ilyen szaktudással rendelkező önkéntesek is segítsék. „A honvédelem közös, nemzeti ügy. Nem titkolt célunk, hogy becsábítsuk a rendszerbe a közigazgatásban jártas és tapasztalt embereket is, akik civil tapasztalataikat a honvédelem területén is tudják kamatoztatni" – mondta Simicskó István.

1596004018

Banai Péter válaszában megköszönte a Magyar Honvédség segítségét és a kiképzés során tapasztalt együttműködést. Hangsúlyozta, hogy munkájuk eddig is a szolgálat volt, ez azonban most újabb területtel bővült. „A köz szolgálatára tett eskü egyenlő a haza szolgálatára tett esküvel" – mondta az államtitkár, és hozzátette: köszöni a bizalmat, és igyekszik megfelelni neki, hiszen a honvédségben szolgálni egyben óriási felelősség is.

1596004018


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária