Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kulcsszó: együttműködés

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. október 5. 7:16

A közelmúltban vette át az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoki teendőit Sári Szabolcs ezredes, akinek mégsem jelent újdonságot az új beosztása, hiszen megbízott parancsnokként, illetve parancsnokhelyettesként már évek óta az alakulatnál szolgált. Kinevezése és előléptetése után a múltról és a jövőről beszélgettünk az ezredessel.

1596039618

Mesélne röviden eddigi pályafutásáról?

Győrben születtem, ahol katonai kollégistaként 1990-ben érettségiztem. Tanulmányaimat a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán folytattam, ahol 1993-ban harckocsizó szakon szereztem diplomát.
A főiskolai évek után Tatára kerültem az akkori 25. Klapka György Harckocsi Dandárhoz, mint harckocsi szakaszparancsnok. Az itt töltött időszak alatt végig járva a ranglétrát, voltam századparancsnok, zászlóalj szintű vezető, később dandártörzsbe kerültem, mint műveleti majd tervezőrészleg-vezető.
2006-tól 2010-ig Székesfehérváron szolgáltam az akkor megalakult Összhaderőnemi Parancsnokság, Hadműveleti Főnökség, hadműveleti főtisztjeként. Közben 2006-2008 között végeztem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Hadtudományi kar Katonai Vezetői szakán.
2010-ben kerültem a Honvédelmi Minisztériumba, majd a Védelmi Tervezési Főosztályon eltöltött három év után, zászlóaljparancsnok-helyettesként a Ludovika Zászlóaljhoz kerültem.

1596039619

A csapatszolgálat után hogyan sikerült a „nevelői" munkába beilleszkedni?

Ha áttekintjük az itt töltött négy évemet, akkor ez egy folyamat volt, amelynek során többször is megbíztak a parancsnoki teendőkkel. Ami számomra fontos, hogy megkeressem azt az utat ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik és összehangoljam ezt a munkát. A honvéd tisztjelölteknek – vagyis a leendő tiszt kollégáknak – ugyanis először az elméletet kell megtanulni, de ezt a gyakorlatba is át kell ültetni. Az, hogy a kollégáim többsége is csapatszintről került a zászlóaljhoz, megkönnyítette a beilleszkedésem. A korábbi parancsnokkal, Molnár Zsolt ezredessel kezdetektől nagyon jó a kapcsolatunk, több közös pont is volt az katonai karrierünkben. A parancsnoki teendők átvételét is gördülékenyebbé tette ez az összhang.

Sikeresen kamatoztatta tapasztalatait jelenlegi munkája során?

Nagyon sokat segített, hogy csapatszinten kezdtem a pályafutásomat. Az ott szerzett tapasztalatok segítettek, hogy megértsem ezt a rendszert és hozzá tudjam adni a saját tapasztalataimat. Egy elég komplikált rendszerről beszélünk, hiszen a tisztképzés – az én szememben legalábbis – mindennek a központját jelenti. Közös cél, hogy minél jobban képzett, felkészült, intelligens tiszteket neveljünk. Szándékosan használom a nevelni szót, mert itt nemcsak képezünk, tanítunk, hanem nevelünk is.

1596039619

Ha jól értesültem, több külföldi tanfolyamon és misszióban is járt.

Volt szerencsém külföldön is tanulmányokat folytatni, 2002-ben az Egyesült Államokban végeztem el páncélos haladó tanfolyamot. A katonai karrierem során kétszer szolgáltam afganisztáni hadszíntéren, ahol különösen a második alkalommal tapasztalhattam meg a korábban tanultak valóságos helyzetben történő alkalmazását a közös magyar-amerikai tanácsadó csoport parancsnokaként.

Milyen szerepet játszanak a hagyományok a zászlóalj életében?

A hagyományok nagyon fontosak, hiszen a történelmet magunkkal visszük. Van egy nagyon jó fórum erre, a Ludovika kávézó, ahol idős ludovikás bajtársak osztják meg velünk tapasztalataikat. Ezeket a tradíciókat meg kell tartani, az értékeket pedig tovább vinni és átadni a fiataloknak. Ilyenek a fegyelem, a bajtársiasság, az egymásról való gondoskodás és még sorolhatnám.
A múlt és a hagyományok tisztelete már most is szilárd alapokon nyugszik, ennek egyik méltó kifejezése a Ludovika fesztivál, amelyet ez a zászlóalj alapított. Elődöm és az ő elődje olyan örökséget hagyott hátra, amelyekre lehet építkezni. Ezt a zászlóaljat meg kellett teremteni, most pedig ezt a működő rendszert kell finomítani.

1596039619

Melyek a jövő legfontosabb feladatai?

Legfontosabb, hogy a felépített alapokat megőrizzük, tovább építsük, fenntartsuk az együttműködést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karával. Bár két különböző szervezet vagyunk, de közös a célunk, együtt dolgozunk azon, hogy a legjobb tisztek kerüljenek ki tőlünk. Nekünk az együttműködés kulcsszó! Együttműködünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a különböző vezetési elemekkel és a csapatokkal. A fiatal leendő tisztek az ország különböző részeire viszik azt a tudást, amit itt megszereznek. Sok helyre kell megfelelnünk, és sok helyről kell visszacsatolást kapnunk. De nagyon intelligens, több nyelvet beszélő, kiemelkedő sportteljesítményeket elérő honvéd tisztjelöltekről beszélünk.

Hogyan látja a tisztképzés jövőjét?

A tisztképzés jövőjével kapcsolatban a legfontosabb megkeresni azokat a pontokat, ahol több lehetőséget tudunk adni a leendő tiszt kollégáknak. Hiszen a kihívások, a feladatok viszik őket előre, amikor élesben is bizonyíthatják azt, amit elméletben már megtanultak.
Hosszú távú feladatunk a jövő fiatal vezetőivel szemben támasztott kompetenciák kidolgozása és az ahhoz kapcsolódó felkészítések megtervezése, gyakorlati végrehajtása.

1596039619

Fotó: MH Ludovika Zászlóalj és Krasznai-Nehrebeczky Mária