Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légi parádé a szakembereknek is tetszett

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. augusztus 4. 17:17

Két napig a repülős világ fővárosa Kecskemét. A levegőben fergeteges légi parádé, a földön lenyűgöző fegyverarzenál fogadta a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató vendégeit. A show-ra a repülés amatőr és kevésbé amatőr rajongóin kívül az igazán hozzáértők, az egykori és a jelenlegi pilóták is kíváncsiak voltak.

A programokat „meghívott vendégként" Kilián Nándor dandártábornok is végignézte. A show házigazdája, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egykori parancsnoka katonadiplomataként szolgál a jövőben: hazánk véderő-, katonai és légügyi attaséjaként stockholmi székhellyel Svédországban, Norvégiában, Dániában és Finnországban képviseli rövidesen a Magyar Honvédséget.

1595958032

Kilián tábornok a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: szervezőként vagy végrehajtóként az elmúlt tizenegy év szinte valamennyi repülőnapján részt vett. Éppen ezért most egy kicsit furcsának érzi „kívülről" szemlélni a történéseket. Mind mondta, büszke arra, hogy három év kihagyás után ismét egy fergeteges bemutató helyszíne a kecskeméti bázis, de fontosnak érezte megjegyezni, hogy kedvenc „csapata" nincs, mert az ilyen rendezvényeken a látvány a fontos, teljesen mindegy, hogy szóló gép, kötelék vagy helikopter „balettozik" a levegőben. Ennek ellenére a Gripenek programját semmi pénzért nem hagyta volna ki. Végül elárulta: a csomagjai augusztus 2-án érkeztek meg Stockholmba, ő pedig a családjával négy nap múlva indul az új szolgálati helyére.

A repülőnap szervezése már az elmúlt év novemberében megkezdődött. Ugrik Csaba ezredes, a kecskeméti bázis pár hónapja kinevezett parancsnoka, a repülőnap repülési igazgatója nem szívesen beszélt az előkészületekről, mert szerinte a vendégeinket ez egyáltalán nem érdekli, ők a programokra kíváncsiak, az égre rajzolt szívecskékre. Pedig ennek a napnak a megszervezése, előkészítése, a bázis „berendezése"  hosszadalmas, bonyolult feladat volt. Nagyon sokan dolgoztak a háttérben azért, hogy minden ilyen zökkenőmentesen történjen. Ehhez a bázis adottságai maximálisan megfelelnek, a repülőtér egy 360 hektáros területen fekszik, a mostani show-ra hússzor tíz kilométeres légteret igényeltek. A tervek szerint az utolsó gép hétfőn fog hazarepülni.

1595958032

Természetesen Pintér Zoltán nyugállományú dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság volt légierő haderőnem főnöke is eljött Kecskemétre. Idén ez már a harmadik nemzetközi repülőnap, amelyen részt vett: korábban az ausztriai Zeltwegben és Angliában, Fairfordban járt. Mindkét helyszínen azt tapasztalta, hogy az ez évi európai bemutatókra nagyon rányomja a bélyegét az amerikaiak távolmaradása, akik takarékossági okból idén nem repülnek át az öreg kontinensre. Viszont itt, Kecskeméten talán nem is lett volna hely a számukra – a résztvevők számát tekintve az európai repülőtársadalom nagyon kitett magáért. Pintér tábornok remekül érezte magát Kecskeméten, jó volt találkoznia a barátaival, egykori kollégáival. 

Repülőnap az interneten és a facebookon.

Fotó: Dévényi Veronika és Tóth László