Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legújabb NATO irányelvekkel ismerkedtek meg a tanfolyam résztvevői

Szöveg: Őze Zoltán őrnagy |  2012. december 4. 16:46

Atom, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer (ABV RIÉR) szakértékelői tanfolyamot tartottak az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) szervezésében Balatonkenesén, november 26-30. között.

A tanfolyamon a legújabb NATO-irányelveknek megfelelő ABV-értékelési eljárásokkal ismerkedett meg tizenhat- MH ÖHP alárendelt – alakulat mintegy harminc résztvevője.
A tanfolyam résztvevői elsajátították a vegyi-, sugár, –és biológiai helyzet gyors felmérésének módszereit.

A megszerzett tudással a résztvevők képesek egy estleges ABV-esemény bekövetkeztekor a parancsnokok döntéseit szakmailag megalapozni, a veszélyeztetett szervezeteket azonnal riasztani, ezzel a csapatok veszteségeit csökkenteni, a harc- és túlélőképességet biztosítani, valamint a kockázati tényezőket minimalizálni.

1595945766

Az ABV- szakértékelői munka nemcsak a háborús konfliktusok idején lehetséges tömegpusztító fegyver alkalmazások hatásainak elemzésére összpontosít, hanem a békében is előforduló veszélyes ipari balesetek, közúti szállítások során esetlegesen fellépő veszélyes anyag kibocsátások értékelését, azok terjedésének előrejelzését is magában foglalja.

A sikeres tanfolyamot az MH GAVIK évente megismétli azért, hogy a Magyar Honvédség vegyivédelmi beosztását, akár megbízási alapon ellátó érintett katona ennek minden előnyét élvezhesse.

Fotó: Galovtsik Gábor