Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar emberek biztonsága az első

Szöveg: Takács Vivien |  2018. december 13. 16:16

A strasbourgi merényletet követően a kormány azt a döntést hozta, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományával, a rendőrség járőreivel, illetve az MH Katonai Rendészeti Központ katonáival erősítik meg azokat a budapesti helyszíneket – például a karácsonyi vásárokat -, ahol egyszerre nagyobb tömeg tartózkodik.

1599197211
Erről tartott sajtótájékoztatót december 13-án, a Vörösmarty téren dr. Bakondi György miniszterelnöki megbízott, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A tájékoztatón Kontrát Károly hangsúlyozta: a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, ezért a nemzetbiztonsági kabinet tegnap úgy döntött, hogy megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét. Hozzátette: Magyarországon 160 karácsonyi vásár van jelenleg nyitva. Mint elmondta: Budapesten a rendőrség járőrei, a TEK járművei és személyi állománya, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ katonái mindent megtesznek azért, hogy a biztonság továbbra is fennálljon.

1599197212
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta: két nappal ezelőtt Strasbourgban komoly terrorcselekményt hajtottak végre, amelynek tettesét – az algériai származású, Strasbourgban született, francia állampolgárságú terroristát – egyelőre még nem tudták elfogni. „A Belügyminisztérium felkérésére a Katonai Rendészeti Központ katonái a rendőrökkel közösen, illetve önállóan ügyelnek az emberek biztonságára a karácsonyi vásárokban, egészen január 1-jéig" – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Elhangzott: a katonák a 2015 mintájú gyakorlót viselik és a tegnapelőtt átadott SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyt hordják. „Budapesten négy járőrpár, négy különböző helyen hajtja végre a feladatot. Hat vidéki városban – Győrben, Székesfehérváron, Kaposvárott, Debrecenben, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen – pedig két-két katonai járőr segíti a rendőrök munkáját" – részletezte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1599197212
Dr. Bakondi György elmondta: a magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, komolyan veszi a magyar emberek biztonságát és a rendelkezésre álló eszközökkel, jogszabályokkal készen áll arra, hogy megvédje a magyar embereket.

Fotó: Tóth László