Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség a hadisírgondozás területén is erősíti szerepvállalását

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 21. 17:56

Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanya és Campus parancsnoki épületében tartottak tájékoztató értekezletet a napokban a Magyar Honvédség hadisírgondozó szaktisztjei részére.

Az összevonás apropóját a hadisírgondozással kapcsolatos szervezeti és a feladatrendszerben bekövetkezett változások, illetve az aktuális feladatok indokolták.

A rendezvényt Gulyás Zoltán dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság társadalmi kapcsolatokért felelős parancsnokhelyettese nyitotta meg. „Elhunyt katonáink, hőseink emlékének megőrzése és tisztelete kiemelten fontos egy nemzet és polgárai, különösen a Magyar Honvédség állománya számára" – hangsúlyozta.

Az értekezleten részt vett Vanyur Tibor ezredes az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka és az alárendeltségébe tartozó Katonai Igazgatási Központok, Toborzó- és Érdekvédelmi Központok, valamint Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodák szaktisztjei, akik Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken látják el a hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel kapcsolatos katonai tevékenység koordinálását.

1596021909

A hadisírgondozással kapcsolatos katonai feladatok irányítása céljából október 1-jén az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságon osztályszintű szervezet jött létre. Dr. Hegedűs János ezredes, az újonnan megalakult hadisírgondozó osztály vezetője mutatta be a szervezeti átalakulás lépéseit, ismertette az aktuális feladatokat.
„Kiemelt cél, hogy − a helyőrség-parancsnokságokkal együttműködve − a helyi társadalmi szervek, a hagyományőrző egyesületek, általános, közép- és felsőfokú oktatást folytató iskolák bevonásával végezzük munkánkat" − mondta.

A Magyar Honvédség által a középiskoláknak meghirdetett, hadisír-gondozási feladatok ellátására vonatkozó, az érettségi vizsga letételéhez szükséges 50 órás kötelező közösségi szolgálatra ezidáig már több tucat iskola jelentkezett.
Az értekezlet aktualitását adta az is, hogy közeledik mindenszentek, illetve a halottak napja . Ilyenkor a Magyar Honvédség katonái is meglátogatják és rendbe teszik egykori bajtársaik a hősi halottak sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság ebből az alkalomból „Gyújtsunk gyertyát minden katonasíron, hősi emlékművön" címmel kampányt indít.

1596021910

Ebben az évben a centenárium kapcsán a Magyar Honvédség kiemelt figyelmet szentel az első világháborúban elesett bajtársaink emlékének. 1914-től 1918-ig a Nagy Háborúban egyes becslések szerint közel félmillió magyar honvéd halt hősi halált. Egyes estekben már a hozzátartozók sincsenek életben, így fokozott felelősség hárul a Magyar Honvédség személyi állományára a hőseink emlékének ápolásában.

A rendezvényen Kovács Géza, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Programiroda igazgatóhelyettese ismertette a közeljövő legjelentősebb feladatát. Az október 13-án közzétett kormányrendelet szerint az önkormányzatok, egyházak  november 10-ig pályázhatnak az első világháborús hősi sírok és a temetőkben található emlékművek felújításához szükséges elkülönített forrásokra.

1596021910