Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar képzési rendszerrel ismerkedtek a tanulmányúton

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 24. 21:15

Az olaszországi Összhaderőnemi Felsőfokú Vezérkari Intézet (ISSMI) vezérkari tanfolyamának hallgatói érkeztek négynapos magyarországi tanulmányútra a közelmúltban. A 24 tagú delegációt Badalucco Antonio dandártábornok, az ISSMI igazgatóhelyettese vezette.

1595951417

A vendégeket Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke fogadta. Az olaszok a tanulmányút első napján látogatást tettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, amelynek működését, feladatait, a tisztképzés rendszerét, valamint a magyar felsőfokú katonai vezetőképző tanfolyamot dr. Boldizsár Gábor ezredes, a kar dékánja mutatta be.

Délután az olasz vezérkari tanfolyam hallgatói − dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes előadását követően − kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a felsőfokú katonai vezetőképző tanfolyam hallgatóival. 

1595951417

A második napon a delegációt a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatóhelyettese, Andreas Dierich ezredes fogadta. Szakmai előadásokon mutatták be a kiválósági központ működését és feladatait, majd a vendégek megtekintették az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ gyakorlati bemutatóját.

A látogatás utolsó napján Szentendrére, az MH Altiszti Akadémiára érkezett az olasz delegáció. Az alakulatot a parancsnok, Horváth Gábor dandártábornok mutatta be, majd a vendégek megismerkedtek az akadémián folyó C-IED képzéssel is.

1595951417

A megújított olasz−magyar katonai képzési együttműködésnek köszönhetően a 2013/2014-es tanév során − a nyelvi felkészítéseket követően − egy olasz főtiszt kezdi meg tanulmányait az NKE-n folyó felsőfokú katonai vezetőképző tanfolyamon, egy magyar főtisztet pedig az ISSMI vezérkari tanfolyamára iskoláznak be.

1595951417