Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mintavételi csőbe zárt üzenet

Szöveg: Szűcs László |  2017. december 18. 7:21

A Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztálya az ország egyik legszélesebb körű diagnosztikai profillal rendelkező, legnagyobb számú vizsgálatot végző laboratóriuma. Tevékenységét két telephelyen, hét egymástól elkülönült, de sokrétűen együttműködő részlegbe szerveződve végzi.

1596042626

Bár laboratóriumi vizsgálatot jó eséllyel már mindenki számára végeztek, valószínűleg csak kevesen tudják, mi folyik a „színfalak" mögött, azaz mi történik a mintavételi csövekbe, tartályokba zárt vér-, vizelet- és egyéb mintákkal. Dr. Simon Judit, a Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa elárulja.

„A tevékenység egy nagyon összetett és a kezelés szempontjából különösen fontos folyamat, amely már akár a mintavételt megelőzően, a kezelő orvostól kapott étkezésre, akár gyógyszerszedésre vonatkozó instrukciókkal megkezdődik. A mintavétel és a mintaelőkészítés után, az analitikai szakaszban kapjuk az eredményt, amelynek szakmai értékelését követően készül el a laboratóriumi lelet. A klinikai szakterületek a diagnózis felállítására hozott döntéseiket 70 százalékban a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire támaszkodva hozzák meg. Azonban a vizsgálati eredmények mellett a beteg érdekében elengedhetetlen a kezelő orvos, a páciens és természetesen a laboratórium szoros együttműködése. Erre törekszünk a Honvédkórházban is" – mondja a főorvosnő.

1596042627

Egy év alatt ötmillió vizsgálat

„A Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztályon mintegy négyszáz féle vizsgálatból egy évben összesen nagyjából ötmilliót végzünk. Osztályunk hét laboratóriumi diagnosztikai szakterületéből – a sokak által legismertebb – klinikai kémia és klinikai hematológia a rutindiagnosztika két szakterülete, ezekhez kapcsolódnak a legmagasabb vizsgálatszámaink. Ezen szakterületeket a hét minden napján, a nap 24 órájában, ügyeleti rendben biztosítjuk. Az osztály további szakterületei a mikrobiológia, a molekuláris genetika, a klinikai genetika, a toxiko-farmakológia, valamint az immunológia, melyeket munkaidő után részleges ügyeleti és készenléti rendben biztosít osztályunk"

– teszi hozzá dr. Simon Judit.

Megtudjuk: a betegellátás érdekében végzett laboratóriumi diagnosztikai tevékenység alapjául nem csupán az általánosnak tartott biológiai minták – vér, vizelet, széklet – szolgálnak, esetenként speciális mintatípusok analízise alapján adnak eredményt. Ezek a minták lehetnek – a teljesség igénye nélkül – sebváladék, szövet, magzatvíz, anyatej és további, különböző mintavételi módszerekkel nyert testnedvek.

1596042627

„A vizsgálataink mintegy 30 százaléka »sürgős« kérésként érkezik, ami kifejezetten magas arány; ez más kórházakban általában 10 százalék körüli" – hangsúlyozza a főorvosnő, kiemelve: a „sürgős-életveszély" jelzésű vizsgálatkérések vonatkozásában 30 perc alatt kell végrehajtani a minták vizsgálatát és az eredmények közlését. Ha a kérés minősítése csak „sürgős", akkor ugyanez az idő 60 perc. Rutin esetekben az osztály vállalási ideje átlagosan 24 óra, de döntő többségében ezen vizsgálatok eredményeinek közlése is megtörténhet már akár 3 órán belül. Ez jelentős mértékben függ attól, hogy az adott rutin vizsgálati minta a nap melyik szakaszában érkezik be a laborba; ha este 6 óra után, akkor már csak másnapra tudják vállalni.

„Van néhány, speciális módszerrel végzett ritkábban kért vizsgálat, amely eredménykiadása akár 1–2 hétig is elhúzódhat. Nem azért, mert nincs rá kapacitás, hanem, mert a vizsgálati metódus igen költséges. Azonban egy vizsgálati metódus lefuttatásával több minta is analizálható, ezért általában ezeket az azonos vizsgálatra beérkezett mintákat összevárjuk, s egyszerre dolgozzuk fel, így az eljárás egy vizsgálatra eső költsége sokkal kedvezőbb, a drágább vizsgálatok is fenntarthatóak maradnak" – hangsúlyozza az osztályvezető főorvos, hozzátéve: a betegek a laboratóriumi vizsgálatokról részletesen a www.labtestonline.hu weboldalon, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság gondozásában,
egy laboratóriumi szakemberek által készített, orvosi laboratóriumi vizsgálatokra vonatkozó nyilvános adatbázisban tájékozódhatnak.

1596042627

Az országban egyedüliként

Dr. Simon Judit azt is elmondja, hogy a Honvédkórház három budapesti telephellyel rendelkezik, melyből kettőn az osztály helyben biztosítja a rutin és sürgősségi vizsgálatokat, ezzel együtt a harmadik helyszínről a beszállított minták feldolgozásával biztosítja az osztály a laboratóriumi hátteret.

„Országos szinten mindössze tizenhárom III-as progresszivitási szintű laboratórium létezik, melyek egyike a Honvédkórházé. Ez azt jelenti, hogy a legszélesebb vizsgálati palettát kell fenntartanunk. Ezen felül az országban egyedüliként porfíria centrumként működünk. A porfíria egy ritka, a vérben található hemoglobin felépítésének zavarát jelző súlyos betegség, amely kezelésének laboratóriumi háttértámogatását végezzük" – magyarázza a főorvosnő.

1596042627

Mint megtudjuk: az osztályon jelenleg 100-nál is többen dolgoznak, a laboratóriumi szakorvosokon és asszisztenseken felül további, a laboratóriumi szakma sokrétűségének megfelelő végzettségű munkatársak: biológusok, mikrobiológusok, vegyészek és vegyészmérnökök, gyógyszerészek, klinikai biokémikusok. „Sajnos, mint az egészségügyben oly sok más ágazat, a laboratóriumi szakterület is folyamatosan öregszik. Sokan vonulnak nyugdíjba, s az utánpótlás biztosítása, a szakképzett fiatalok felvétele egyre nehézkesebb" – hangsúlyozza dr. Simon Judit.

Speciális műszerekkel

„A Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztályaként szerencsés helyzetben vagyunk. A mikroszkóptól a tömegspektrométerig széleskörű eszköz- és műszerparkkal rendelkezünk, de mint bármely területen, így a laboratóriumi diagnosztika területén is a megfelelő ütemű korszerűsítések, fejlesztések biztosításával tartható fenn a folyamatos magas szakmai színvonalú betegellátás. Vérmintáink nagy részét korszerű, nagy teljesítményű analizátorokon vizsgáljuk, melyről elmondható – kis túlzással –, hogy az egyik végén betesszük a mintát, a másik végén pedig kijön az eredmény" – mondja az osztályvezető főorvos.

1596042628

Összegzésként megtudjuk: a laboratóriumi diagnosztika a betegek ellátásának egy valóban fontos része. A Honvédkórház Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztálya a szakmai követelmények betartásával, magas színvonalon széles palettával támogatja a kezelőorvosok betegeik kezelése érdekében végzett munkáját.

1596042628

Fotó: a szerző felvételei