Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Monarchia hadat üzent Oroszországnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 7. 18:36

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlap szemlézte a Budapesti Közlönyt. Az újságban ez olvasható: „A Budapesti Közlöny ma este hét órakor megjelent rendkívüli kiadása a hivatalos részben a következőket közli: Legfelső meghatalmazás alapján folyó évi augusztus 5-én a szentpétervári cs. és kir. nagykövetet utasították, hogy az orosz császári külügyminiszterhez a magyar fordításban a következőleg hangzó francia szövegű jegyzéket intézze:

„Kormányának meghagyásából Ausztria-Magyarország nagykövetének szerencséje van az orosz külügyek minisztere Ő Exelenciájának a következőket tudomására hozni:

Tekintettel Oroszországnak az Osztrák-Magyar Monarchia és Szerbia közti konfliktusban tanusított fenyegető magatartására, valamint tekintve azt a tényt, hogy Oroszország a Berlini Kabinet közlése szerint ebből a konfliktusból kifolyólag szükségét látta annak, hogy az ellenségeskedéseket Németországgal szemben megnyissa és Németország ennek következtében az említett hatalommal szemben hadi állapotban van: Ausztria-Magyarország Oroszországgal szemben szintén hadi állapotban lévőnek tekinti magát.

A Népszava címlapján olvashatjuk: „Az európai háboru. A monarchia hadat üzent Oroszországnak." Ugyanebben a cikkben írják: „A cár proklamációban fordult az alattvalóihoz: Nem lesz béke amig az utolsó ellenséges katona ki nem takarodott!…"
A második oldalon fejti ki bővebben az újság a Monarchia hadüzenetét: „Megtörtént, amire már napok óta várt a világ: Ausztria-Magyarország megüzente a háborut Oroszországnak. Ezzel, úgylátszik, megindulnak most már hamarosan a hadiesemények is."

Továbbá arról is szólnak a hírek, hogy Frankfurt felett több francia repülőgép jelent meg. Angliának új hadügyminisztere lett, Lord Kitchener tábornok személyében. Egyiptom semlegességi nyilatkozatot tett. A Fekete-tengeren eloltották az összes világítótornyot.

A Monarchia hadat üzent Oroszországnak, miközben a németek megverték az orosz lovasságot, Johannisburgban és Franciaországban is sikerült előrenyomulniuk. Szerbia hadat üzent Németországnak − írja a Pesti Napló és idézi is az oroszokhoz intézett hadüzenetet.

Az újságból megtudhatjuk azt is, hogy az orosz határon Schwidderbnél és Grodkennél orosz lovascsapatok át akartak törni a német határvédelmi csapatokon. Az oroszokat visszaverték saját területükre. Az egyik lovasosztály egydandárnyi veszteséget szenvedett el.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976673
Címkéklapszemle