Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány

Szöveg: Szűcs László |  2014. november 25. 11:38

A kórokozó vírus 1976-os felismerése óta a mostani az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány a Földön. A februárban kezdődött megbetegedés-sorozatban november közepéig több mint 5100 ember halt meg, s 14 ezernél is több azok száma, akik megbetegedtek. A járványról és annak következményeiről dr. Meglécz Katalin orvos ezredessel, a Magyar Honvédség honvéd-tisztifőorvosával beszélgettünk.

Az Ebola vírus 1976-ban jelent meg Szudánban, egyszerre két településen, Nzara-ban és Yambuku-ban találtak akkor még ismeretlen, ámde súlyos, halálos lefolyású betegségben szenvedő embereket. Mivel utóbbi falu az Ebola folyó mentén található, innen kapta a vírus a nevét.

1595983245
Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes

Az elmúlt 38 év alatt a mostani a huszonhatodik ismert járvány, de már most ki lehet jelenteni, hogy ez az eddigi legsúlyosabb – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes. A Magyar Honvédség honvéd-tisztifőorvosa hozzátette: a jelenlegi járvány miatt az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) főigazgatója augusztus 8-án nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett, mivel a Nyugat-Afrikából kiinduló járvány nemzetközi továbbterjedésének következményei „különösen súlyosak lehetnek, tekintettel az ebolavírus fertőzőképességére."

Nyugat-Afrikában Guinea, Sierra Leone, Libéria, Nigéria, Szenegál és Mali érintett a járványban, a „fekete kontinensen" kívül pedig Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban fordultak még elő bizonyítottan ebolás megbetegedések.

1595983245
A mostani a huszonhatodik ismert járvány az elmúlt harmincnyolc évben

„Az Ebola-vírus okozza az Ebola-lázat – korábbi nevén Ebola vérzéses lázat – amely jelenleg az egyik legveszélyesebb betegség a Földön. Megelőzése és kezelése nehéz, ma még nem létezik ellene védőoltás. Ebola járványok leginkább a közép- és nyugat-afrikai falvakban, a trópusi esőerdők közelében fordulnak elő. A vírus a vadon élő állatokról – a kórokozó természetes gazdája a gyümölcsevő denevér – kerül át az emberre, majd a fertőzött testnedvekkel emberről-emberre is továbbterjed. Sajnos a fertőzöttek nagy része – egyes járványokban akár kilencven százaléka is – belehalhat a hirtelen lázzal, nagyfokú gyengeséggel, izomfájdalommal, fej- és torokfájással kezdődő, hányással, hasmenéssel, vese- és májfunkció károsodással járó betegségbe" – mondta Meglécz Katalin, kiemelve: az afrikai törzsi és kulturális szokások miatt a betegség az elmúlt hónapokban gyorsan terjedt: februártól november közepéig 14 ezernél is többen betegedtek meg, a halottak száma pedig meghaladja az ötezret.

A legtöbben Afrikában haltak meg, ugyanakkor már az Amerikai Egyesült Államokban is szedett két áldozatot a járvány. Az amerikai halottak Afrikában fertőződtek meg, csak gyógykezelésre szállították őket az USA-ba. Spanyolországban két misszionárius, a németországi Lipcsében pedig egy ENSZ-alkalmazott halt bele a kórba, ők ugyancsak Afrikában kapták el a betegséget. Illetve a november 24-ei, hétfői hírügynökségi jelentések szerint az Ebola járvány első olasz betege az Emergency olasz orvosi humanitárius egyesület egyik orvosa lett, aki a nyugat-afrikai Sierra Leonéban kapta el a fertőzést. Őt az olasz fegyveres erők egyik repülőgépe szállítja haza és Róma járványügyi központjában helyezik el.

1595983245
Az Ebolában elhunytak száma meghaladja az ötezret

Mivel a Magyar Honvédség néhány katonája Afrikában teljesít külszolgálatot, az MH Közegészségügyi Járványügyi Szolgálata elkészített egy ajánlást arra az esetre, ha a magyarok által is érintett békefenntartó missziók táborai közelében megjelenne a fertőzés – árulta el a honvéd-tisztifőorvos.
Megtudtuk azt is, hogy pillanatnyilag a Nyugat-Szaharában, Maliban, Szomáliában, Kongóban és Közép-Afrikai köztársaságban szolgálnak magyar katonák, de még Maliban – a felsoroltak közül ez az egyetlen olyan ország, ahol vannak ebolás megbetegedések – sincsenek a veszélyes terület közelében. A katonák folyamatosan figyelik a helyzet alakulását, és tartják a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatóságokkal. Amennyiben pedig mégis megjelenik a közelükben a betegség, rendelkeznek pontos tervvel a fertőzés megelőzésre és a védekezésre.

Természetesen idehaza is megvan a nemzeti intézkedési terv arra az esetre, ha Ebolával fertőzött beteg jelentkezne valamelyik egészségügyi intézményben – emelte ki Meglécz ezredes. A fővárosi Szent László Kórházban már előkészítettek a különösen veszélyes fertőző megbetegedések kezelésére szolgáló részleget.

1595983246
Speciális kórterem a Szent László Kórházban

„Európa felkészült az Ebola járványra" – mindezt még októberben nyilatkozta dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájának igazgatója. Úgy vélte: alacsony a rizikója annak, hogy nagyobb fertőzési lánc kialakulhasson az öreg kontingensen. Az azonban elképzelhető, hogy egy-két Ebolával fertőzött beteget behoznak Európába – tette hozzá, aláhúzva: a kontinensen megvannak azok a szükséges laboratóriumi rendszerek, amelyek a betegség felderítésére szolgálnak.


Fotó: MTI és archív