Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A németek elpusztították Löwen városát

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 29. 19:49

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava címlapján a következő címszavak jelentek meg: „Négyszázkilométeres harcvonal keleten; Német győzelmek Franciországszerte; A franciák veszni hagyják Belgiumot."

Antwerpenre nyolc bombát dobott le egy Zeppelin-léghajó − írja az újság. Beszámol arról is, hogy a németek elpusztították Löwen városát. „Löwen, belga város lakosai nyilván összebeszélés alapján, megtámadták a német hadcsapatokat. A város ezért sulyosan megbünhődött: teljesen összelövöldözték s majdnem egészen a földdel tették egyenlővé."

„Seregeink négyszáz kilométeres fronton döntő harcot vívnak az orosz haderővel. Augusztus 26-án délben kezdődött meg az óriási ütközet. Balszárnyunk és centrumunk győzelmesen nyomul előre. Áttörtük az orosz centrumot, a harc napokig fog tartani. A németek is 400 kilométeres fronton harcoltak, kilenc napos csaták után megtört a francia defenzíva" − olvasható a Pesti Hírlapban.

Az újság az alábbi cikkekkel foglalja még össze a hadi helyzetet: Hét német sereg beözönlése Franciaországba; Szétverték az egyesült francia-belga-angol seregeket; Franciaország üzenete Belgiumnak: nem segíthet rajta; A német seregek a Párizst védő erődvonalak előtt.

Döntő ütközetek folynak az északi harctéren, miközben az angol hadsereg vereséget szenvedett St. Quentinnél. A Pesti Napló kiküldött haditudósítója szerint a Kelet-Poroszország és Galícia ellen egyidejűleg felvonult orosz haderő megkezdte általános támadó mozdulatait északi és keleti határainkon. Heves csaták folynak, amik során sikerült megállítani az orosz derékhadtest előrenyomulását. A sikerrel teljes harctér négyszáz kilométer hosszú.

„A világtörténelem legszélesebb harcterén folyik a páratlan ütközet. Erre a támadásra a francia vereségek és Anglia sürgetése késztette az oroszokat."

Lemberg helyzete az immár óriási arányokban mozgó háborúban egészen rendkívüli. Közelében milliók csatája folyik, szállítják a sebesülteket, hozzák a hadifoglyokat, s mindennek ellenére a városban nyugalom honol, mert a győzelemben mindenki bízik. Csapataink kitűnő állapotban vannak, katonáink vitézül harcolnak. A főhadiszállás teljes bizalommal várja a legközelebbi napok eredményeit.


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595977838
 

Címkéklapszemle