Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A papírtól a pisztolyig – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 8. 13:31

Februártól – csaknem egy évtized kihagyás után – újfent önállóan működik a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala. A tárca a beszerzések gyorsabbá, egyszerűbbé tételét, a folyamatok gördülékenyebbé válását reméli a szervezeti átalakítástól. Dr. Tomka Barnabás főigazgatóval beszélgettünk.

1595993192
Ismét önálló szervezet feladata a beszerzés a honvédség részére. Miért éppen most, és miért éppen ebben a formában „reaktiválódott" a HM Beszerzési Hivatal?

Az utolsó önálló jogelőd szervezet 2006 végén szűnt meg, utána pedig igazgatósági szinten foglalkoztak a beszerzéssel: február előtt a Védelemgazdasági Hivatalban működött a szervezet, előtte pedig a Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalban, azt megelőzően a Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségnél. A mostani létrehozatal mögött én alapvetően két meghatározó érvet látok. Az első, hogy a honvédelmi tárca felső vezetése irányítási szempontból közvetlenebb kapcsolatot szeretne fenntartani a területtel és a területért felelős vezetőkkel, ennek megfelelően a hivatal a honvédelmi miniszter alapításával, a közigazgatási államtitkár közvetlen irányítása alatt működik. A második szempont pedig a beszerzések jobb átláthatósága, a közvetlenség, az információközelség megteremtése, hiszen egy alapvetően civil tevékenységről beszélünk. Innentől kezdve rövidül a szolgálati út, és nem torzulnak az információk sem.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 15-én, pénteken megjelenő számában!)