Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rászorulókon segítenek

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. július 25. 11:18

Mintha összebeszéltek volna: Gáldonyi százados, Menyhárt őrmester és Török szakaszvezető szinte egyszerre jelentkeztek véradásra Kecskeméten. A Bács-Kiskun megyében lakó katonák azonban nemcsak a területi vérellátó állomás munkatársait köszöntik ismerősként, de szabadidejükben rendszeresen képviselik a Magyar Honvédséget különböző jótékonysági rendezvényeken is.

1599190874
Három, egymás után érkező katona véradásával ért véget a munkanap július 20-án Kecskeméti Területi Vérellátóban. Menyhárt Zsolt őrmester, az MH Anyagellátó Raktárbázis pusztavacsi bázis altisztje a 10., az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáló Török István szakaszvezető az 55., a kisfiával, Lőrinccel érkezett Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodája hadisír-gondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tisztje pedig a 65. véradását teljesítette aznap.

A Bács-Kiskun megyében lakó katonák rendszeresen segítik a rászorulókat is, szabadidejükben különböző jótékonysági akciókon képviselik a Magyar Honvédséget. Állandó résztvevői például az Univer24 – Az úszás ünnepe elnevezésű non-stop sportrendezvénynek, amelyen idén a Kecskemét helyőrség néven indult csapatuk tagjai a 12 órát vállaltak mezőnyében összesen 31,9 kilométert tempóztak.

1599190875

Tavasszal az Autista Gyermekekért Egyesület rendezvényén az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézete és az MH Légijármű Javítóüzem katonái alkotta százhuszonhárom fős alegység Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok és Minkó Ottó alezredes, kiképzési főnök vezette két szakasza a Futni-kék! felhívás jegyében, zárt alakzatban teljesítette a betegségben szenvedők iránti figyelemfelkeltő futás távját.

Karácsony környékén a kecskeméti katonák közül sokan jelentkeznek önkéntesnek a Mikulásgyárba is. A megyei toborzóiroda munkatársai az ünnepek előtti napokban részt vesznek a főtéri ételosztásban, a Kecskeméti Szent László Lions Club felkérésére segítik a fogyatékkal élők klubdélutánjainak előkészítését, lebonyolítását, valamint ajándékcsomagokat állítanak össze a rászoruló katonacsaládok részére. A közelmúltban pedig Kollár Ernő zászlós, katonai igazgatási altiszt és a „kuktaként" segédkező barátja, a repülőbázis hadműveleti főnökségén dolgozó Küzmös Zsolt főtörzsőrmester 100 adag ragulevest főztek a dr. Nagy András kardiológus-belgyógyász főorvos támogatásával megvásárolt nyersanyagokból a rászorulóknak a Wojtyla Barátság Központban.  

1599190875

Fotó: a szerző felvételei