Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A reformáció emlékéve – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 16. 11:37

Amióta harcok vannak, katonák is vannak és ezzel egyidejűleg jelent meg a – mai kifejezéssel – tábori lelkészi szolgálat iránti igény. A napjaink modern hadseregeiben szolgáló tábori lelkész küldetéséről Jákob János dandártábornokot, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns püspökét kérdeztük, a téma aktualitását pedig a reformáció jubileumi emlékéve adja.

1596028900
Az emlékév 1517. október 31-ére fókuszál, amikor Wittenberg lelkésze, Luther Márton kitűzte 95 pontból álló téziseit a helyi vártemplom kapujára, szimbolikusan útjára indítva ezzel a reformációt.

Miért különösen fontos az idei esztendő a keresztyén világ számára?

Figyelmünk a reformáció 500 éves történelmére irányul, melyet világszerte hálaadó istentiszteletekkel, kulturális programokkal, koncertekkel ünneplünk. A magyarországi evangélikus és református, sőt valamennyi protestáns egyház csatlakozott a Reformáció Emlékévének méltó megünnepléséhez. Szeretnénk minél többet megmutatni a reformációhoz kötődő értékekből. A Kárpát-medence különösen gazdag ezekben a kincsekben, hiszen alapjában véve meghatározták a magyar történelmet, nemzetünk életének fejlődését. Gondoljunk az oktatásra, az anyanyelv használatára, a magyarra fordított teljes Szentírásra, amely emberöltőkön keresztül egyedüli könyvként volt jelen az otthonokban. A török dúlta Magyarország kifosztott, felégetett falvaiból elmenekült lakosság számára a lelki feltámadást, a reményt, a megmaradást hozta a magyar nyelvű igehirdetésből nyert hit. Tudjuk, egész nemzetünket gazdagítja ez az örökség.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, pénteken megjelenő számában!