Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tábori lelkészek munkája elmaradhatatlan része a Magyar Honvédség életének

Szöveg: Szűcs László |  2019. június 20. 18:55

A katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János ferences rendi áldozópap születésének évfordulója immár tíz éve a katolikus tábori lelkészek napja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget Budapesten, a Katolikus Tábori Püspökségen, június 20-án, csütörtökön.

1599204387
A vendégeket köszöntve Berta Tibor ezredes, a püspökség általános helynöke elmondta: minden katonalelkész jól tudja azt, hogy lelkipásztori tevékenységében egy olyan ügyet szolgál, amely a katolikus egyházon belül mindazt a hitletéteményt megvalósítja, amit hirdetniük kell. „Katonalelkészként egy olyan közegben szolgálunk, ami nem is esik olyan távol az egyházi célkitűzéseinktől" – fogalmazott Berta ezredes.

Ünnepi beszédében Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára kiemelte: a Katolikus Tábori Püspökség 2009-ben ünnepelte először a katolikus tábori lelkészek napját. Az, hogy ez az ünnep hagyománnyá vált megerősíti: a püspökség mindennapos tevékenysége, a tábori lelkészek áldozatos munkája mára elengedhetetlen és elmaradhatatlan része lett a Magyar Honvédség életének.

1599204388
„A tábori lelkészek elhivatottságát és kitartását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ott vannak mindenhol, ahol magyar katonák szolgálnak. A nemzetközi missziókban, a határ mellett, a hazai és nemzetközi gyakorlatokon, és tevékeny részét képezik az alakulatok mindennapjainak, ahol együtt dolgoznak a katonákkal, velük és értük végzik szolgálatukat" – mondta az államtitkár hozzátéve: a katonák – ha kell – fegyverrel szolgálják a hazájukat és akár életüket is áldozzák érte. Hivatás ez, amit a tábori lelkészek különösen jól értenek, hiszen nemcsak lelkészek, de egyben katonák is.

„Az önök szolgálata kulcsfontosságú nem csak a jelen, de a jövőbeni feladataink és céljaink elérésében, sikeres teljesítésében. A Honvédelmi Minisztérium vezetésének eltökélt szándéka, hogy a jövőben is segítse munkájukat, hogy önök hitbéli közösségük jó pásztorai lehessenek" – fogalmazott Szabó István.

1599204388
Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében elmondta: az 1990-es évek elején átalakuló magyar haderőben újjászerveződött a tábori lelkészi szolgálat, így a katonai ordinariátus is. Hozzátette: a katolikus tábori lelkészek csapatnapja Kapisztrán Szent János születésnapjához, június 24-hez kötődik, aki a nándorfehérvári diadal megvívásához nemcsak a magyar keresztes sereg toborzója volt 1456-ban, hanem személyiségével hozzá is járult az oszmán sereg feletti győzelemhez. Hadtörténelmünk egyik legszemléletesebb eseménye volt a nándorfehérvári diadal, amikor Magyarország és a keresztény Európa értékeinek védelmében, egységben harcolt katona és pap, a haderő és az egyház. „A haza szolgálata közös ügy volt évszázadokon át, és ez napjainkban sincs másként" – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka, kiemelve, hogy a Tábori Lelkészi Szolgálat létjogosultságához ma már nem fér semmi kétség. „Nem csupán azért, mert biztosítania kell a hadseregen belül a vallás szabad gyakorlását, hanem azért is, mert oly korban élünk, amikor az ember, a katona keresi, a helyét és szerepét a társadalomban, a közösségben" – húzta alá Korom Ferenc altábornagy.

A rendezvényen – amelyen mások mellett részt vett Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint a tábornoki kar több tagja is – felolvasták Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntő levelét is. „Idén kiemelten ünnepeljük az 1994-ben újjáalakult HM Tábori Lelkészi Szolgálatot, mely történetének 25 éve alatt sokszorosan bebizonyította, milyen fontos szerepet játszik abban, hogy a Magyar Honvédség tagjai megfelelő támogatást, lelki segítséget kapjanak a mindennapokban. A megújuló Magyar Honvédségnek a katonai emlékezetpolitika erősítésén túlmenően erős és egészséges lelkülettel rendelkező honvédek támogatása és kinevelése is fontos feladata, melynek alapja a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tevékenysége és munkássága. A Tábori Lelkészi Szolgálat megerősítése stratégiai cél és feladat a megújuló Magyar Honvédségnél" – fogalmazott levelében Németh Szilárd.

1599204388
Fotó: Tóth László