Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tapasztalat-feldolgozás nem hibakeresés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. június 8. 7:02

Dr. Orosz Zoltán altábornagy nyitotta meg a múlt héten azt a két napon át tartó, angol nyelven folyó továbbképzést Budapesten, amelyet a NATO JALLC JATT (NATO Összhaderőnemi Elemző és Tapasztalat-feldolgozó Központ Elemző és Kiképző Csoport) tartott az MH Kiképzési és Doktrinális Központ szervezésében.

1595995235

A június 2-3-án tartott nemzetközi rendezvényen résztvevő tapasztalat-feldolgozó kapcsolattartók előadások keretében bővítették ismereteiket a NATO tapasztalat-feldolgozó képességéről és a JALLC feladatrendszeréről. „Annak ellenére, hogy a Magyar Honvédség NATO elvek és eljárások alapján végzi a tapasztalat-feldolgozást, szükségünk van a segítségre, a támogatásra, a mások által tanultak alkalmazására. Külön öröm és lehetőség számunkra, hogy olyan szervezet tagjaitól hallhatunk előadásokat és tanulhatunk, amely a szakterület csúcsán áll, így első kézből juthatunk hasznos információkhoz", mondta a Honvéd Vezérkar főnök helyettese. „Napjainkban, amikor a világ biztonsági helyzete drámaian változik Kelet-Európában és Észak-Afrikában, egyre nagyobb hangsúly helyeződik az interoperabilitásra és a NATO alapokmányának a kollektív védelemről szóló 5. cikk szerinti feladatokra való felkészülésre. Ami a Magyar Honvédség tapasztalat-feldolgozó tevékenységét illeti, vannak eredményeink, de még nem lehetünk elégedettek, rengeteg feladat áll még előttünk, sok részterület van még, ami fejleszthető. Törekedni kell a szemléletmód megváltoztatására, hiszen – különösen katonai környezetben – a nyíltság sok esetben még csak teoretikusan létezik."

1595995236

Orosz Zoltán hangsúlyozta: ma még a sok megfigyelés ellenére is kevés a bevált gyakorlat. Adatbázisunk is megújulás alatt áll, ami a remények szerint hozzájárul az eredményesebb munkához. „Teljes egyetértés van abban, hogy minden változás a tapasztalatok feldolgozásán kell, hogy alapuljon. Ezzel szemben az az általános vélemény, hogy a nemzetközi és nemzeti tapasztalat-feldolgozás még nem elég hatékony. Éppen ezért minden alkalmat meg kell ragadni az ismereteink bővítésére, illetve az állomány felkészítésére." Az altábornagy arra kérte a továbbképzés résztvevőit, hogy az új ismeretek elsajátítása mellett aktívan vegyenek részt a továbbképzésen.

A továbbképzéssel kapcsolatban Szpisják József dandártábornok a honvedelem.hu-nak úgy fogalmazott: a tapasztalatok feldolgozása terén nemzetközi szinten is akadnak hiányosságok, hiszen például maguk a nemzetközi szervezetek, szövetségek is sokszor elkövetik ugyanazokat a hibákat egyes műveletek során. „Amikor 2007-ben megérkeztem Irakba, azt tapasztaltam, hogy a helyi nemzetközi erőknek egyszerűen nincs formális kapcsolata az iraki belügyi szervekkel. 2013-ban, Szarajevóban, az EUFOR-ban – annak ellenére, hogy számos ország részt vett mindkét műveletben – ugyanazt tapasztaltam, hogy szintén nem létezett szervezett kapcsolat vagy eljárásrend a belbiztonsági erőkkel, a rendőrökkel, miközben a biztonsági környezet stabilitását kellett garantálnunk. Mindkét esetben ugyanaz volt a megoldás: javaslatomra felvettük a kapcsolatot", világította meg egy példával az MH KDK parancsnoka.

1595995236

Az MH KDK saját tapasztalat-feldolgozó osztállyal, illetve több olyan adatbázissal is rendelkezik, amely az egész haderőre kihat: ilyen az MH Központi Doktrinális Adatbázis, amely a doktrinákon túl a szabályzatokat is tartalmazza, illetve a tapasztalat-feldolgozó adatbázis. Ezek az adatbázisok ma még különböző helyeken érhetők el a honvédségi hálózaton, de az a célunk, hogy a KDK közeljövőben kialakításra kerülő honlapján mindegyik könnyen elérhető legyen.

1595995236

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária, Tóth László

CímkékNATO